Ingezonden persbericht


PERSBERICHT BOEDDHISTISCHE OMROEP

28 september 2010

FUTURE EXPRESS: TAIWAN EN SRI LANKA

In oktober worden twee afleveringen uitgezonden van Future Express, het vervolg op de succesvolle documentairereeks Sporen uit het Oosten. In deze laatste twee delen komen Taiwan en Sri Lanka aan bod. Uitzending: woensdag 20 en 27 oktober, 22.55, Nederland 2. Op het dak van een trein, in een goederenwagon, over versleten spoorrails, in supersnelle, luxe treinen met televisie aan boord, door de jungle en over duizelingwekkende bruggen reist Nipkowschijfwinnaar Rob Hof met zijn zoon Erik de hele wereld over. Hij toont inspirerende, ontroerende en intrigerende verhalen van treinreizigers uit alle hoeken van de aarde. In de achtste aflevering reist de Future Express door Taiwan, en in de negende aflevering door Sri Lanka. Beide uitzendingen zijn gemaakt in coproductie met de BOS.

MADE IN TAIWAN
Taiwan leeft al jaren op gespannen voet met buurland China dat het eiland nog steeds als provincie beschouwt, en niet als onafhankelijke staat. Het heeft zich politiek ontwikkeld tot een vrije en bruisende democratie, maar formeel de onafhankelijkheid uitroepen zou tot oorlog leiden. Ook weigert China nog steeds om diplomatieke betrekkingen aan te gaan met landen die Taiwan als onafhankelijke staat erkennen. In en buiten de trein ontmoeten we de Chinezen van Taiwan, die zich trots Taiwanees noemen. Op de meest vriendelijke wijze delen treinreizigers hun levenservaringen. Het algemene motto lijkt: "Laat je niet opjagen door een grote broer, die je wilt vermorzelen. Geloof in jezelf, je eigen cultuur."

SRI LANKA: EILAND MET EEN GLIMLACH
De Future Express reist van Galle, in de zuidelijke provincie, naar Trincomalee, in de oostelijke provincie van Sri Lanka. Tot voor kort was een dergelijke treinreis bijna onmogelijk vanwege een van de langste en meest hardnekkige burgeroorlogen van onze tijd. De oorlog, die meer dan 100.000 levens kostte en 30 jaar lang terreur bracht, eindigde met de macht van de sterkste. In alle verhalen in en buiten de trein keert de oorlog, waarvan niemand kan zeggen waarom deze gevoerd werd, terug, maar ook hoop over de mogelijkheid van een vreedzame samenleving. Voorturend is er een glimlach die in geen enkel opzicht herinnert aan het gewelddadige conflict. Het is alsof Sri Lanka weer glimlacht naar de toekomst.

Uitzenddata
Made in Taiwan
Uitzending: woensdag 20-10-2010, 22:55 op Ned 2
Herhaling: zaterdag 31-10-2010, 14:40 op Ned 2

Sri Lanka: eiland met een glimlach
Uitzending: woensdag 27-10-2010, 22:55 op Ned 2
Herhaling: zaterdag 6-11-2010, 14:40 op Ned 2

Uitzendtijden onder voorbehoud.
www.futureexpress.ncrv.nl


---




Ingezonden persbericht