Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


Amsterdam, 14 oktober 2010


PERSBERICHT


Nieuw fotoboek 'Emma wordt beter' over het Emma Kinderziekenhuis AMC


Nienke Elenbaas fotografeert kinderen op een karakteristieke manier. Op de foto's word je als toeschouwer naar de ogen getrokken. Ogen die je hart raken. Het lijkt of Elenbaas de ziel van de kinderen vastlegt. Je ziet angst, liefde, vrolijkheid, verdriet, blijdschap, intens geluk, twijfel, alle emoties komen voorbij. Niet de ziekte staat centraal in het fotoboek, maar het kind in een ziekenhuis. Naast foto's van kinderen in het Emma, staan er aangrijpende verhalen in het boek van kinderen die tegen de verwachting van artsen in, overleefden.


Vier bekende Nederlanders: Daphne Deckers, Robert ten Brink, Humberto Tan en Dyanne Beekman hebben een ochtend meegelopen in het Emma en hebben hun ervaringen in het boek beschreven.
Dyanne Beekman schrijft na haar bezoek aan Neonatologie: 'De nachten na mijn ervaring in het Emma, heb ik slecht geslapen en de dagen erop heb ik iedereen verteld wat ik had meegemaakt. Ik heb mijn ouders, mijn schoonouders, medewerkers, allemaal heb ik ze erover verteld. Vooral, dat wij ons met z'n allen helemaal niet realiseren wat er binnen de muren van een ziekenhuis gebeurt. Dat wij ons helemaal niet bewust zijn van hoe het personeel zich inzet, dat iedereen in het ziekenhuis er echt alles aan doet om het dierbaarste wat je hebt, je kind, beter te maken.'


'Emma wordt beter' is bedoeld voor PR en fondsenwerven. De opbrengst uit de verkoop gaat naar de Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC die het geld gebruikt voor extra faciliteiten om het leven in een kinderziekenhuis te veraangenamen.


Op 20 oktober om 14.00 uur overhandigt Robert ten Brink, ambassadeur van het Emma Kinderziekenhuis AMC, het eerste exemplaar van 'Emma wordt beter' aan de ouders van Emma van de Velde die met haar levensverhaal in het boek staat. Alle geportretteerde ouders en kinderen zijn bij de feestelijke uitreiking aanwezig, net als Nienke Elenbaas, medisch personeel en andere relaties van Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC.


Het fotoboek 'Emma wordt beter' is na de uitreiking te koop voor 15 euro, daarna wordt het verkocht voor 20 euro via www.steunemma.nl en sommige boekhandels. Dyanne Beekman en Robert ten Brink signeren na de presentatie verkochte boeken.


Jarig

Robert ten Brink is op de dag van de uitreiking jarig: hij wordt 55 jaar. We zullen hem toezingen en bieden hem een taart aan.


Locatie: plein F/G, bij boekhandel Selexyz op de begane grond van het AMC, Meibergdreef 9, 1105 AZ AMSTERDAM.


Noot voor de redactie (