FANC maakt analyseresultaten Greenpeace-actie bekend

20/10/2010 13:50

AFCN-FANC

Op 7 oktober 2010 werden twee vaten die radioactieve stoffen zouden bevatten door Greenpeace gedeponeerd voor het Europees Parlement te Brussel. Het FANC (federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) voerde de vaten toen bij wijze van voorzorg onmiddellijk af en liet de inhoud ervan analyseren. De resultaten van deze analyses tonen inmiddels aan dat de actie geen gevaar veroorzaakte voor de bevolking en het leefmilieu.

Brussel, 20 oktober 2010 - Op 7 oktober 2010 werden twee vaten die radioactieve stoffen zouden bevatten door Greenpeace gedeponeerd voor het Europees Parlement te Brussel. Het FANC (federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) voerde de vaten toen bij wijze van voorzorg onmiddellijk af en liet de inhoud ervan analyseren. De resultaten van deze analyses tonen inmiddels aan dat de actie geen gevaar veroorzaakte voor de bevolking en het leefmilieu.

Volgens de door Greenpeace verspreidde flyer zouden deze vaten radioactieve stoffen bevatten. Ter plekke stelde het FANC inderdaad vast dat het dosisdebiet aan het buitenoppervlak van de vaten net boven de natuurlijke achtergrondstraling lag. Reden voor het FANC om uit voorzorg een analyse van de inhoud uit te voeren. Er kan geen uitspraak gedaan worden over de door de actievoerders gemelde herkomst, hun representativiteit en evenmin over de manier waarop de stalen tot stand zijn gekomen. De analyse had in de eerste plaats als doel de mogelijke risico's van de inhoud van de vaten correct in te schatten. Tevens werd er nagegaan of de inhoud van de vaten al dan niet onderworpen is aan de regelgeving, meer bepaald aan het ARBIS ( Algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van ioniserende stralingen).

De resultaten tonen inmiddels aan dat sommige stalen zich net boven de vrijstellingslimiet bevinden voor het vervoer van radioactieve stoffen, waardoor hun transport dient te gebeuren door een vergunde vervoerder. Andere stalen voldoen aan de vrijstellingslimiet voor transport, waaronder stalen die volgens Greenpeace afkomstig zouden zijn van de Molse Nete. De evaluatie van de resultaten van de analyse bevestigen dat er geen gevaar was voor de bevolking en het leefmilieu te wijten aan deze actie.

Het feit dat de van toepassing zijnde wetgeving niet werd gerespecteerd zal toegevoegd worden aan de reeds opgestelde PV door de Politiediensten.