Ingezonden persbericht


Arnhem, 20 oktober 2010

Beleidsbegroting 2011 centraal bij alle Statencommissies

Hoe heeft het college van Gedeputeerde Staten de opgelegde bezuiniging van ruim 58 miljoen op het Provinciefonds verwerkt? Na de vele discussies in commissies en Staten over de Voorjaarsnota en het profiel van de provincie, de hoorzittingen en de moties en amendementen, was het aan het college om dit alles uit te werken in de Begroting 2011. Deze begroting neemt een belangrijke plaats in op de agenda's van alle Statencommissies op woensdag 27 oktober. In iedere commissie wordt het beleidsonderdeel waarvoor zij centraal staat behandeld. De commissie Algemeen Bestuur en Financiën bespreekt de hele begroting. Op woensdag 10 november volgt de integrale behandeling in Provinciale Staten. Behalve de begroting staan er nog andere statenvoorstellen en onderwerpen op de agenda's. Hieronder een overzicht. Alle commissievergaderingen zijn openbaar.

Commissie Landelijk Gebied en Water
Wijsmanzaal, 9.30-12.00 uur
Drie Statenvoorstellen komen aan de orde:
-voor de uitvoering van de herstructurering van de glastuinbouw en paddenstoelenteelt in de Bommelerwaard wordt via een gemeenschappelijke regeling een slagvaardige uitvoeringsorganisatie opgezet. Provinciale Staten moeten hiervoor toestemming geven. -subsidie voor drie projecten die de samenwerking in de waterketen moeten bevorderen'. Het Waterschap Vallei en Eem 25.000 euro om op kleine schaal de samenwerking tussen gemeenten en waterschap vorm te geven; 50.000 euro voor de Stadsregio Arnhem-Nijmegen om die samenwerking op grotere schaal inhoud te geven en 25.000 euro voor Vitens namens de stuurgroep Toekomst Waterketen Gelderland om een syllabus uit te geven waarin alle kennis en ervaring over samenwerking op regionale schaal is gebundeld. -een wijziging van de subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer Gelderland 2009. Het gaat hierbij om verruiming van akkervogelbeheer, verbeterde sturing vanuit de provincie en het 'Europa-proof' maken.

Commissie Ruimtelijke Ordening, Wonen en Milieu
Statenzaal, 9.30-12.00 uur
Naast de Begroting 2011 buigt de commissie zich over de volgende Statenvoorstellen: -Structuurvisie 'Uitbreiding Culemborg-West'. De voorziene uitbreiding van Culemborg ligt voor een klein deel in een gebied dat nu wordt aangeduid als 'waardevol open gebied' en grotendeels in 'wonen'. GS stellen aan de Staten voor om de begrenzingen aan te passen. De gemeente zal met de woningbouwplannen recht doen aan het open landschap en aansluiten bij de Hollandse Waterlinie. -Luchthavenregelingen voor drie regionale burgerluchthavens. Hierbij gaat het om Micro Light Airplanes en schermvliegers toe te staan op de luchthavens van Cattlefarm Aero Service in Asperen, ULV-terrein Stakenborgweg in Voorst en het MLA -terrein in Lunteren. -Verordening aanwijzing toezichthouders Wet luchtvaart. Het toezicht op het naleven van voorschriften ligt volgens de wet bij het college. Die wijst met deze verordening hiervoor ambtenaren aan. -de begroting van het Fonds nazorg stortplaatsen en -het voorstel over de besteding van overgebleven geld van Religieus erfgoed. Van het door PS beschikbaar gestelde geld is nog een bedrag over van 1 miljoen euro. Het college stelt voor om dit te besteden aan de restauratie en herbestemming van de St. Josephkerk in Arnhem (500.000) de toren van de hervormde kerk in Asperen (150.00) en de Calixtuskerk in Groenlo (350.000).

Na de Statenvoorstellen wordt ook nog gesproken over de monitoring van het woonbeleid en wordt de discussie in PS van 29 september over het verondiepen van ontzandingsplassen voortgezet.

Commissie Jeugd, Gezin, Zorg, Welzijn en Cultuur
Wijsmanzaal, 14.00-16.30 uur
Nadat de begroting is behandeld wordt in de commissie gesproken over de voortgang in nieuwe Kulturhusen.

Commissie Mobiliteit en Economische Zaken
Statenzaal, 14.00-17.00 uur
Het enige agendapunt na de begroting is de bespreking van de Dynamische Beleidsagenda Mobiliteit 2011-2012. Hierin staan de belangrijkste accenten in de uitvoering van het Provinciaal Verkeer en Vervoerplan-2 voor de komende twee jaar voor wegen, fiets en openbaar vervoer.

Commissie Algemeen Bestuur en Financiën
Wijsmanzaal, 17.30-20.00 uur
Veel aandacht in de commissie voor de begroting 2011 die hier integraal wordt besproken. Vervolgens komen, na de evaluatie van de Rekenkamer Oost-Nederland, enkele verordeningen aan de orde. Het gaat om de Verordening evaluatiegesprekken Commissaris van de Koningin (vastleggen van ieders rol en verantwoordelijkheid bij de jaarlijkse evaluatiegesprekken tussen Procedurecommissie en CdK), de Verordening onderzoekscommissie Gelderland (nadere uitwerking van de in de Provinciewet vastgelegde mogelijkheden tot het houden van een onderzoek door Provinciale Staten), de Algemene subsidieverordening Gelderland (aanpassing aan het Verdrag van Lissabon) en de Subsidieverordening Vitaal Gelderland (vervanging van de verordening uit 2008 door een nieuwe die voldoet aan dereguleringscriteria en de huidige stand van zaken).



Ingezonden persbericht