Ingezonden persbericht


Stadsherstels Posthoornkerk locatie voor Surinaams kunstproject

De Surinaamse kunstenaars Ramon Bruyning en André Sontosoemarto werken op dit moment als artists-in-residence aan een kunstwerk op de schutting om de steiger van de in restauratie zijnde Posthoornkerk. Dit doen zij in opdracht van Stadsherstel en de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam. De kunstenaars verblijven drie maanden in Nederland in het kader van dit kunstproject dat mede mogelijk gemaakt door het Fonds BKVB, de Mondriaan Stichting, de Nederlandse Ambassade in Suriname en het CBK ZO, Amsterdam.

De afgelopen maanden hebben zij gewerkt in Amsterdam Zuidoost (o.a. schilderingen op veegwagens van het stadsdeel) en in Amsterdam Noord (een schildering op een oude Duitse stadsbus bij de ingang van de Tolhuistuin) voordat zij begonnen aan het schilderwerk rondom de Posthoornkerk. Een onderdeel van het project is de tentoonstelling Schaafijs en wilde bussen, in eerste instantie getoond in Fort Nieuw Amsterdam in Suriname, en vervolgens in het CBK ZO in Amsterdam en in Heden, kunst van nu in Den Haag. Over enige tijd zal de tentoonstelling doorreizen naar het CBK Rotterdam.

De tentoonstelling geeft, net als de gelijknamige publicatie 'Schaafijs en wilde bussen', een impressie van deze informele en in Nederland nog weinig bekende kunstvorm. Ook vertelt zij de geschiedenis van deze vorm van straatkunst en presenteert ze werk van de belangrijkste kunstenaars. In de jaren zeventig ontstond in Suriname, vooral in de hoofdstad Paramaribo, een nieuwe vorm van populaire kunst. Op particuliere 'wilde' bussen en op schaafijskarretjes werden schilderingen en teksten aangebracht die in de loop van de tijd steeds uitbundiger werden.

Tegenwoordig bloeien deze vormen van straatkunst als nooit tevoren. Honderden bussen en schaafijskarren vormen een rijdende tentoonstelling met afbeeldingen van Afro- Amerikaanse en Indiase sterren, treinen, trompetten en gekalligrafeerde teksten. Soms worden ook complete gebouwen ingepakt in enorme hyperrealistische reclameschilderingen.

De neogotische Posthoornkerk op de Haarlemmerstraat is de eerste kerk in Amsterdam van P.J.H. Cuypers, die later ook het Centraal Station en het Rijksmuseum zou ontwerpen. De kerk, een kruisbasiliek met driebeukig schip en klaverbladvormige koorpartij, moest op een klein bouwterrein gerealiseerd worden en kreeg daarom twee galerijen boven elkaar. De bouw begon in september 1861. De in onbruik geraakte kerk dreigde in de jaren 80 van de 20ste eeuw gesloopt te worden, maar in 1986 werd dit dankzij een plan van Stichting de Posthoornkerk voorkomen. De kerk wordt sinds een restauratie en verbouwing verhuurd als kantoorruimte én als ruimte voor recepties en diners.

Stadsherstel Amsterdam (opgericht in 1956) is de grootste restaurerende organisatie van Nederland en zet zich in voor erfgoed, monumenten en cultuur. Stadsherstel is altijd op zoek naar de meest passende (her)bestemming van haar bezit, dat zij onderhoudt, beheert en verhuurt. De restauratieomzet bedraagt gemiddeld ¤ 10 miljoen per jaar.

Stadsherstel is eigenaar van meer dan 500 panden in en rondom Amsterdam, variërend van woonhuizen tot kerken en industriële monumenten. Een aantal bijzondere panden verhuurt Stadsherstel voor o.a. congressen, lezingen, concerten en huwelijksvoltrekkingen via haar afdeling Exploitatie. De Vereniging Vrienden, met meer dan 2500 leden, ondersteunt al meer dan 25 jaar de restauratiewerkzaamheden van Stadsherstel.