Ingezonden persbericht


Persbericht 19 oktober 2010

Pak je paraplu en ga op ontdekkingsreis!

Niemand in Leiden en omgeving hoeft zich te vervelen dit komende najaar. Grote blockbusters en kleine parels staan op stapel in de Leidse musea. Grote walvisskeletten, boren in een echte kies, bedoeïenensieraden, waka's en haka's, en zijden dromen. Trek je regenjas aan, pak je paraplu en ga op ontdekkingsreis in de musea van Leiden.

In de Hortus botanicus zien we kunst geïnspireerd op de eeuwenoude boom Ginkgo biloba. Schilderwerk, zeefdrukkunst, Japanse papieren vouwkunst en sieraden maken deel uit van de presentatie die vanaf 1 oktober t/m 24 december te zien is in Grandcafé Clusius van de Hortus botanicus Leiden.

Say Cheese! De kracht van de mond is de naam van de nieuwe, groots opgezette tentoonstelling in Museum Boerhaave dit najaar. De bezoeker leert alles over de geschiedenis van de mondverzorging van de laatste 100 jaar. Bang voor de tandarts? Hoog tijd om daar eens wat aan te doen. Neem plaats in de behandelstoel en je hoort van een mondhygiënist hoe je je mond optimaal kunt verzorgen! Of heb je altijd al tandarts willen zijn? Dan is nu je kans, want op de tentoonstelling kun je zelf in een kies boren.

Van dolfijn tot potvis en van orka tot narwal. Duik vanaf 15 oktober onder in de wereld van de walvissen in Naturalis. Gigantische skeletten hangen aan het plafond; van een 12 meter lange Zuidkaper tot de bijzondere narwal, een walvis met een meterslange slagtand. Levensgrote modellen van walvisachtigen, interactieve opstellingen en filmbeelden vullen de zaal. Walvisgeluiden prikkelen de oren. Met het betreden van de tentoonstelling Walvissen, daal je af in de diepzee.

Het Rijksmuseum van Oudheden vormt het toneel voor een grote tentoonstelling over de magische wereld van de oude Egyptenaren: Egyptische magie. U ziet ruim 300 objecten, met 60 bruiklenen uit onder andere het Louvre en het British Museum. Daaronder zijn manshoge priesterbeelden, magische teksten, amuletten en toverboeken. Bij deze tentoonstelling hoort ook de kleinere expositie Betoverend, met prachtige bedoeïenensieraden.

Vanaf 19 oktober opent in Museum Volkenkunde de grote tentoonstelling MAORI. Dus stap in je Waka en doe een Haka! Ontdek op interactieve wijze de Maori's, hun land, levensvisie, sociale netwerken en hun kunst- en familieschatten. Het museum organiseert veel leuke activiteiten, zoals een Haka workshop en de Kiwi trail. Een spannende en leerzame belevenis voor jong en oud.

Dit najaar laat Museum De Lakenhal de rijke oogst zien van het onderzoek van hedendaagse kunstenaars. Zij werden uitgenodigd om te reageren op de collectie als onderdeel van het project Werk in Uitvoering. Roy Villevoye, Jan Rothuizen, Ni Haifeng, collectief RNul Interactive en de geluidskunstenaars Hamel & Van Campen bezochten het Leidse museum en vertaalden hun belevenissen in nieuwe kunstwerken en verrassende presentaties.

Het textiel van Michiko Uehara is zo fijn als de dunne zijdedraden waarmee het geweven wordt. Deze uitzonderlijke Japanse textielkunstenares uit Okinawa weet precies hoe zij transparantie met de mooiste vormen kan combineren. Met de tentoonstelling Zijden dromen in het SieboldHuis is zij nu ook voor het eerst in Nederland te bewonderen. Wees wel snel: zondag 24 oktober is de laatste dag van deze tentoonstelling. Hierna start op 29 oktober de tentoonstelling Stille schoonheid, over het No-theater in Japanse prenten door Tsukioka Kogyo.

Tot ziens in de Leidse musea!