Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 20 oktober 2010

Gratis pendelbus vanaf Schelphoek
Rondje parkeergarages binnenstad

Het eerste ritje van de gratis pendelbus vanaf parkeerterrein Schelphoek is een feit. Vanaf donderdag 21 oktober rijdt de pendelbus een rondje tussen de diverse parkeergarages en de binnenstad. Gemeente Alkmaar en de provincie hebben gezamenlijk deze voorziening mogelijk gemaakt, omdat de opening van de nieuwe Schelphoekgarage nog even op zich laat wachten.

Pendelbus op piektijden
De nieuwe parkeergarage wordt naar verwachting in mei 2013 geopend. Tot die tijd wordt een pendelbus ingezet tijdens de drukste winkeltijden. Met uitzondering van de piektijden op zaterdag is er in de gemeentelijke- en private parkeergarages voldoende ruimte om de voormalige parkeerders op de Schelphoek op te vangen. Op de zaterdag biedt ook het P+R-terrein AZ, met pendelbus, uitkomst als alternatieve parkeergelegenheid.

Dienstregeling en route

De nieuwe buslijn is met name bedoeld voor het winkelend publiek. Daarom rijdt de bus minimaal drie keer per uur tijdens de drukste winkeltijden. De nieuwe buslijn wordt ingezet op donderdagen van 18.00 tot 21.20 uur, op zaterdagen van 10.00 tot 18.20 uur en op koopzondagen van 12.00 tot 17.20 uur. De pendelbus rijdt een route tussen de diverse parkeergarages en de binnenstad. Als de parkeergarage Schelphoek medio 2013 wordt geopend, wordt de pendeldienst weer opgeheven.

Citybussen
De rondes tussen de diverse parkeergarages en de binnenstad worden uitgevoerd door Connexxion met kleinere Citybussen. Dit zijn speciale stadsbussen met zitplaatsen voor 21 personen, maximaal 12 staanplaatsen en ruimte voor een rolstoel. Maximaal kunnen er 33 personen gelijktijdig worden vervoerd. Gebruik van de pendelbus is geheel gratis.

Parkeren
Naast parkeren in de diverse garages in en om de binnenstad, bieden ook de P+R terreinen Bergermeer (Robonsbosweg), Oudorp (Keesomstraat) en AZ Stadion ruim voldoende parkeerplaatsen. Parkeren op één van de P+R terreinen is niet alleen zeer voordelig, maar ook zeer praktisch. Zo stopt er elke tien minuten een bus naar het centrum. Zeker op de piektijden, zaterdagmiddag en donderdagavond, wanneer veel mensen gebruik maken van de parkeergarages, zijn de P+R terreinen een prima alternatief. Parkeren is hier gratis en daarnaast krijgt u een gratis busticket voor de lijnbus.