Provincie Noord-Brabant

Persbericht

19 oktober 2010

Presidium betreurt gang van zaken Onderzoek naar 'lekken' concept-rapport reconstructie afgesloten

Commissaris van de Koningin Wim van de Donk heeft het onderzoek afgesloten naar de manier waarop de voorzet voor het concept-rapport over het reconstructiebeleid bij de media is gekomen. Statenlid Hermen Vreugdenhil (CU-SGP) heeft, nadat hij daarvan eerst de CdK op de hoogte heeft gesteld, tijdens een bijeenkomst van het Presidium uit Provinciale Staten verklaard het rapport aan een journalist gegeven te hebben. Hij zegt daarbij te goeder trouw gehandeld te hebben omdat hij zich de vertrouwelijkheid niet realiseerde. Hij heeft voor deze handelwijze zijn oprechte excuses aangeboden.

"Ik doe mijn werk als volksvertegenwoordiger zoveel mogelijk in openheid en transparantie. Veelvuldige contacten en informatieuitwisseling met burgers en pers horen bij mijn werkwijze. Ik had enkel de conclusies gelezen die overeenstemden met datgene wat aan de Commissie BeleidsEvaluatie al eerder was gepresenteerd. Bovendien kreeg ik het digitaal aangeleverd wat niet de afspraak is als het gaat om een vertrouwelijk stuk. Ik heb daarom geen belemmeringen gezien om het rapport door te sturen." Zo schrijft Vreugdenhil in een brief aan de leden van Provinciale Staten, waarin hij bovendien meldt "met kracht afstand te nemen van de publicaties zoals die zijn gedaan in het Brabants Dagblad."

Commissaris Wim van de Donk betreurt de gang van zaken zeer. "Er zijn personen beschadigd, processen beschadigd en de provincie is beschadigd. De integriteit van het openbaar bestuur is ernstig geschonden", aldus de Commissaris van de Koningin. Hij stelt daarbij echter ook: "We kunnen in Brabant ook vergeven, aanvaarden de excuses en zetten er daarmee een streep onder." Dit is ook de conclusie van het Presidium dat heeft besloten de heer Vreugdenhil in vertrouwen voort te zetten.

De heer Vreugdenhil legt zijn lidmaatschap van de commissie Beleidsevaluatie per direct neer, evenals het voorzitterschap van de werkgroep integriteit.