Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 19 oktober 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: NaNOV. Trillingen. Uitbreiding meetpunten herhaling trillingsmetingen IJssellijn en Twentelijn (GM-beslissing
d.d. 15-10-2010)
Kenmerk: 2010/0164274

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met verzending van een brief aan Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat waarin wordt verzocht om het aantal meetpunten bij de uitvoering van de herhalingsmetingen naar trillinghinder op de IJssellijn en Twentelijn uit te breiden.

Onderwerp: Eratum Programma- begroting 2011 (GM-beslissing
d.d. 15-10-2010)
Kenmerk: 2010/0173153

GS stelt het eratum op de programmabegroting 2011 vast. In dit eratum wordt de storting in de reserve Combinplan RW 35 Nijverdal en de Reserve beheersing financiele risico's voor het jaar 2010 gecorrigeerd.

Onderwerp: IPO Ruimtelijke Ontwikkelingen Wonen d.d. 14 10 2010 (GM-beslissing d.d. 18-10-2010) Kenmerk: 2010/0168793

Op 14 oktober 2010 vergadert de IPO-adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen. Op de agenda staan onder meer de volgende onderwerpen ter bespreking: Rijksbegroting 2011 en regeerakkoord en beleidsterrein ROW. Aansluitend vindt een themabijeenkomst ruimtelijke kwaliteit plaats.

Gedeputeerde Staten hebben hun standpunten bepaald ten aanzien van deze agendapunten

Onderwerp: Werkboek kwaliteitsimpuls groene omgeving. (GM-beslissing d.d. 18-10-2010)
Kenmerk: 2010/0109037

Provincie en gemeenten hebben een concept werkboek Kwaliteitsimpuls groene omgeving opgesteld, dat helpt om de principes van ruimtelijke kwaliteit in de praktijk toe te passen. Gedeputeerde Staten nemen kennis van het concept en besluiten om het werkboek te hanteren als hulpmiddel voor sturen op kwaliteit en bij overleg over ruimtelijke plannen van gemeenten waarin provinciale belangen een rol spelen.

Onderwerp: Vergadering Adviescommissie IPO Sociaal Beleid op 14 oktober 2010 (GM-beslissing d.d. 19-10-2010)
Kenmerk: 2010/0172179

Op de agenda van de vergadering van de Adviescommissie IPO Sociaal Beleid op 14 oktober 2010 staan ondermeer geagendeerd de onderwerpen `Ontwikkelingen toekomst jeugdzorg`, Prestatieafspraken jeugdzorg ' en 'gesloten jeugdzorg`.

Onderwerp: Prestatieafspraken Bedrijventerreinen 2009-2015 Kenmerk: 2010/0152699

Het college van GS heeft in het najaar 2009 en voorjaar 2010 met de colleges van B&W gesproken over de prestatieafspraken bedrijventerreinen. In vervolg op de eerder gemaakte prestatieafspraken is met Almelo, Deventer, Dinkelland, Hellendoorn, Hof van Twente, Kampen, Losser en Zwartewaterland overeenstemming bereikt. De prestatieafspraken zullen met deze gemeenten op 15 oktober 2010 worden getekend.

Onderwerp: laaggeletterdheid
Kenmerk: 2010/0160124

Nav een brief van het Forum AtotZ, waarin opgeroepen wordt om laaggeletterdheid in de provincie aan te pakken, meldt GS aan PS dat ze ondersteuning biedt aan de realisatie van de aanbevelingen en adviezen. Het betreft de volgende aanbevelingen:
* de oprichting van een bondgenootschap tegen laaggeletterdheid
* de aanstelling van een projectleider laaggeletterdheid
* het gebruik maken van de mediacampagne, die landelijk is ontwikkeld. GS wil vanuit de provinciale verantwoordelijkheid hooguit een ondersteunende en faciliterende rol bieden in aanvulling op hetgeen de gemeenten doen, zoals in de afgelopen jaren al is gebeurd.

Onderwerp: Europese programma's, beschikkingen Operationeel Programma EFRO 2007-2013 Regio Oost-Nederland en goedkeuren projectenlijst Netwerkstad Twente Kenmerk: 2010/0164891

In samenwerking met Gelderland wordt het Operationeel Programma EFRO Oost-Nederland 2007-2013 (GO-Oost-Nederland) gerealiseerd. Dit programma wordt gefinancierd vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. In het Operationeel Programma worden innovatieprojecten van het bedrijfsleven ondersteund (prioriteit 1) en projecten van de stedelijke netwerken en steden die gericht zijn op het versterken van het innovatieklimaat (prioriteit 2).

GS stemmen er mee in voor het project Verdubbeling Siemelinksweg (gemeente Deventer) een bijdrage uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling beschikbaar te stellen van maximaal ^ 1.000.000 en voor het Project ENERGIE (museum HEIM) een bijdrage van maximaal ^ 100.000. Tevens hebben GS besloten een provinciale bijdrage van maximaal ^ 94.520,- te geven voor het project ENERGIE.

Doel van het project ENERGIE is het oprichten van een kennisplatform met samenwerkingspartners uit bedrijfsleven en onderwijs en het inrichten en gebruiken van een permanente expositie over duurzame energie en innovatie. Daarmee wil het museum HEIM het technologiebeleid en - oplossingen op het gebied van duurzame energie zichtbaar en beleefbaar maken voor een breed publiek.

Onderwerp: ROVO Wisseling voorzitterschap.
Kenmerk: 2010/0168488

Het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO) is het regionaal orgaan voor de niet-infrastructurele verkeersveiligheid in Overijssel. De provincie Overijssel en Regio Twente zijn samen de regievoerders/opdrachtgevers van het ROVO en verantwoordelijk voor het benoemen van de voorzitter van het ROVO. In verband met het vertrek van de huidige voorzitter, de heer T. Bennink, per 1 januari 2011, stellen de regievoerders voor, de heer A. Sjoers (oud wethouder van de gemeente Almelo) per 1 januari 2011 te benoemen tot voorzitter van het ROVO. GS stemmen in met deze voordracht.

Onderwerp: Kosten rietbeheer op terreinen van Staatsbosbeheer 2011 en verder. Kenmerk: 2010/0164562

Gedeputeerde Staten hebben in hun vergadering van 14 september 2010 besloten de natuurbeheervergoeding voor rietsnijders op terreinen van Staatsbosbeheer in 2011 te garanderen. Zij informeren de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over hun standpunt dat de extra kosten daarvan voor haar rekening behoren te komen. Een afschrift van de brief aan de minister sturen zij aan Provinciale Staten.

Onderwerp: Natura 2000 en Programmatische Aanpak Stikstof Kenmerk: 2010/0165488

Gedeputeerde Staten passen de tijdsplanning voor het opstellen van een provinciale verordening, die is gericht op het verminderen van stikstofdepositie op Natura 2000- gebieden afkomstig van veehouderijen, aan naar aanleiding van vertraging bij de totstandkoming van de landelijke Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Door deze vertraging komt de rekenmethodiek die belangrijk is het opzetten van een salderingssysteem later beschikbaar. Gedeputeerde Staten heroverwegen begin 2011 de planning van de inwerkingtreding van de verordening op basis van de dan geldende situatie rond de ontwikkelingen en producten in het kader van de PAS. Gedeputeerde Staten sturen de verantwoordelijke minister een brief en een lijst toe met projecten die zij graag opgenomen zien in de PAS. Dit is een agenderende en niet-limitatieve lijst. Gedeputeerde Staten willen met deze lijst de discussie over verdeling van ontwikkelruimte concretiseren en nadrukkelijk aandacht vragen voor regionale ontwikkelruimte.

Gedeputeerde Staten zullen bij vergunningverlening ex. artikel 16 van de Natuurbeschermingswet niet de ligging van een veehouderij ten opzichte van beschermde natuurmonumenten, maar de ligging ten opzichte van Natura 2000- gebieden bepalend laten zijn voor de eisen die aan veehouderijen worden gesteld. Hiermee wordt de toetsing op beschermde natuurmonumenten versoepeld. Uitgangspunt is dat de stikstofdepositie op beschermde natuurmonumenten op langere termijn gaat dalen ten gevolge van de aanpak die is vastgesteld voor Natura 2000-gebieden

Onderwerp: Inbreng gronden Natuurmonumenten in Kavelruil Lonnekermarke. Kenmerk: 2010/0160468

Op verzoek van de Uitvoeringscommissie Enschede-Noord wil Natuurmonumenten voor een kavelruil in Enschede gronden die met subsidie zijn verkregen inbrengen in het ruilproces. De gronden zijn nog in gebruik bij de landbouw en zullen aan de landbouw worden toegedeeld. In het ruilproces zal Natuurmonumenten andere gronden toegedeeld krijgen. Natuurmonumenten heeft Gedeputeerde Staten verzocht hiermee in te stemmen. Gedeputeerde Staten hebben dit verzoek van Natuurmonumenten gehonoreerd onder voorwaarde dat verrekening plaatsvindt met de gronden die Natuurmonumenten toegedeeld krijgt op basis van de actuele waarde. Voor de gronden die Natuurmonumenten toegedeeld zal krijgen komt Landschap Overijssel volgens de gegadigdenkaart als eerste in aanmerking. Natuurmonumenten en Landschap Overijssel hebben hier onderling afspraken over gemaakt. Gedeputeerde Staten hebben er mee ingestemd om bij de toedeling van de gronden van de gegadigdenkaart af te wijken.

Onderwerp: Actualisering Belastingverordening Overijssel 2011 Kenmerk: 2010/0172259

GS besluiten de voorgestelde wijzigingen van de Belastingverordening Overijssel ter vaststelling aan te bieden aan Provinciale Staten. De voorgestelde wijzigingen hebben betrekking op: a) het actualiseren van de tarieven voor de WABO; b) het vervallen van de leges voor wegwedstrijden en waterskisport op de Belterwijde; c) tekstuele aanpassingen, waarbij Verordening voor de Fysieke Leefomgeving Overijssel wordt vervangen door de Omgevingsverordening Overijssel.

Onderwerp: Derde diverse-postenwijziging 2010; 17e wijziging van de Programmabegroting 2010 2e GS behandeling Kenmerk: 2010/0174433

Gedeputeerde Staten hebben besloten het Statenvoorstel over de Derde diverse-posten-wijziging 2010; 17e wijziging van de Programmabegroting 2010 aan te bieden aan Provinciale Staten. Hierin worden wijzigingen van de begroting voorgesteld die voortvloeien uit de uitvoering van het bestaande beleid. Deze hebben geen invloed op de doelstellingen of taken, maar wel op de hiervoor beschikbare budgetten. De wijzigingen betreffen uiteenlopende activiteiten uit de provinciale begroting. De voorstellen betreffen merendeels de verwerking van bijdragen van derden en de bijbehorende lasten. Ook worden de effecten van de septembercirculaire van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties meegenomen.

Onderwerp: Ontwerp ontheffing Omgevingsverordening realisatie van een landhuis en zorgaccommodatie in Ecologische Hoofdstructuur te Azelo Kenmerk: 2010/0155033

De gemeente Hof van Twente heeft het ontwerpbestemmingsplan "Buitengebied Ambt Delden, herziening Azelo 2010" vastgesteld. Onderdeel van dit bestemmingsplan is het realiseren van een landhuis met zorgaccommodatie en nieuwe natuur. Het bestemmings­plan past voor een deel niet in het provinciale beleid (Omgevingsverordening), omdat het bestemmingsplan voorziet in bouwmogelijkheden, die voor een klein deel in de Ecologische Hoofdstructuur liggen. Gedeputeerde Staten hebben voor dit geval besloten de gemeente Hof van Twente ontheffing te verlenen van de Omgevingsverordening omdat de bouwmogelijkheden voor een gering deel in de Ecologische Hoofdstructuur liggen; de impact op de wezenlijke kenmerken en waarden van de beoogde locatie zeer gering is; de kwaliteit en kwantiteit van de Ecologische Hoofdstructuur worden gecompenseerd en behouden blijven. De bebouwing wordt ingepast in het landschap waarbij rekening wordt gehouden met de aanwezige natuurwaarden.

Onderwerp: Reactie op SER Overijssel advies: "Provinciaal innovatiebeleid, suggesties m.b.t. stimulering van innovatie (in de bouw)". Kenmerk: 2010/0172285

Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft met veel interesse kennis genomen van het advies van de SER Overijssel over het provinciale innovatiebeleid (in de bouw). De aanbevelingen zijn een aansporing om in de uitvoering van het provinciaal innovatiebeleid een aantal zaken verder te intensiveren (o.a. aandacht voor het MKB en innovatief aanbesteden).