IST aanbevelingen: Kinderwens op de agenda!

20/10/2010 16:31

IST - Instituut Samenleving & Technologie

Fertiliteitsproblemen hebben een grote impact op het psychosociaal welzijn van wensouders. Op 19 oktober 2010 presenteerde het IST de aanbevelingen "Kinderwens op de agenda" aan de commissie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van het Vlaams Parlement, voor een gecoördineerd beleid rond onvervulde Kinderwens.

Eén op zes koppels in Vlaanderen kampt met fertiliteitsproblemen. Uit het onderzoek voor IST-dossier 20, Fertiliteitsbehandelingen, de realiteit voorbij de technologie, blijkt dat ongewilde kinderloosheid en fertiliteitsbehandelingen een enorme impact hebben op diverse aspecten van het leven van wensouders: lichamelijk welbevinden, zelfbeeld en zelfvertrouwen, relatie en seksualiteit, sociale relaties, de werksituatie,- .

Wat de medisch-technologische aspecten van fertiliteitsbehandelingen betreft speelt Vlaanderen een pioniersrol. De uitdaging bestaat er echter in de psychosociale omkadering op eenzelfde kwaliteitsniveau te brengen en zo bij te dragen tot een verhoogde levenskwaliteit van de wensouders.

Op basis van de 'Rondetafel Kinderwens' met de fertiliteitssector, presenteert het IST vier domeinen van aanbevelingen voor een gecoördineerd beleid rond (onvervulde) kinderwens:

Preventie en sensibilisering, de uitbouw van een eerstelijnszorg Kinderwens, psychosociale begeleiding binnen het fertiliteitscentrum en opleiding en onderzoek.

Op 19 oktober 2010 besprak de Commissie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van het Vlaams Parlement de aanbevelingen. Tom Dehaene, voorzitter van de commissie: "De Commissie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin erkent de ernst van deze problematiek, en heeft dan ook besloten om deze bespreking te houden bij de start van het parlementaire jaar."

Meer info over het onderzoek: Geertrui De Cock, co-auteur Dossier 20: Fertilteitsbehandelingen: de realiteit voorbij de technologie en co-onderzoeker Rondetafel Kinderwens, tel: 0474 506 901

Meer info over de aanbevelingen: Els Van den Cruyce, IST, tel: 02 552 40 48

Meer info over de bespreking in de Commissie: Tom Dehaene, voorzitter commissie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van het Vlaams Parlement, tel: 0475/21.03.96 of tom.dehaene@vlaamsparlement.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel