TenneT


Winstgevend halfjaar voor elektriciteitstransporteur TenneT

03-11-2010

* Netto winst van EUR 66,5 miljoen in het eerste halfjaar als grensoverschrijdende elektriciteitstransporteur
* Integratie met Duitse netbeheerder leidt tot positief financieel resultaat

* Resultaat onder druk door Nederlandse regulering

De eerste halfjaarcijfers van de geïntegreerde Nederlands-Duitse elektriciteitstransporteur TenneT laten voor het eerste halfjaar van 2010 een nettoresultaat zien van EUR 66,5 miljoen (2009: EUR 24,6 miljoen). Dat is voor een belangrijk deel te danken aan een uitstekend resultaat in Duitsland.

Afgelopen jaar is TenneT met de koop van het hoogspanningsnet van E.ON AG de eerste Europese grensoverschrijdende netbeheerder geworden. In het eerste halfjaar van 2010 is er voor de onderneming aanzienlijke voortgang geboekt wat betreft de integratie van beide ondernemingen. Hiermee heeft TenneT een goede uitgangspositie gecreëerd om een leidende rol te spelen in de ontwikkeling van een geïntegreerde Europese energiemarkt.

Investeringen
Onshore doet TenneT in Nederland aanzienlijke investeringen om de netcapaciteit uit te breiden, zodat de groeiende energieproductie kan worden verwerkt. Er worden vier grote 380 kV-investeringsprogramma's ontwikkeld ter versterking van de Noord-West-verbinding, de Zuid-West-verbinding en Randstad-regio en het vergroten van de transportcapaciteit tussen Duitsland en Nederland (Doetinchem - Wesel). In Duitsland bestaan de onshore investeringsprogramma's onder andere uit de verbinding tussen Wahle en Mecklar, Isar en St. Peter, Ganderkesee en St. Hv*lfe en de uitbreiding van verschillende transformatorstations. Al deze programma's bevinden zich op dit moment in verschillende planningsstadia.

In Duitsland richt het investeringsprogramma zich verder hoofdzakelijk op het aansluiten van offshore windparken. Grote offshore windparken zijn van essentieel belang voor het behalen van de Duitse doelstelling om in 2050 ongeveer de helft van alle energie uit duurzame energiebronnen te winnen. Op dit moment zijn er twee offshore verbindingen voltooid en voor de komende jaren zijn er nog drie gepland. Voor deze verbindingen zijn investeringen van meer dan EUR 2 miljard noodzakelijk.

Methodebesluit
In september publiceerde de Nederlandse toezichthouder het vijfde Methodebesluit. Dit besluit betekent dat het extra-hoogspanningsnetwerk dat vóór 2001 werd aangelegd, als niet efficiënt wordt beschouwd. Hierdoor is TenneT genoodzaakt een afboeking te doen op haar netwerk van tussen de EUR 100 en 200 miljoen. TenneT gaat in beroep tegen dit methodebesluit om een goed rendement op haar investeringen te verkrijgen en de financierbaarheid van de onderneming te waarborgen.

Ontwikkeling Noord-West Europese elektriciteitsmarkt In de afgelopen zes maanden heeft TenneT tevens grote stappen ondernomen richting de ontwikkeling van één elektriciteitsmarkt in Noordwest-Europa. Een voorbeeld hiervan is de overname van de Belgische elektriciteitsbeurs Belpex door APX, de onderneming waarvan TenneT de grootste aandeelhouder is, in mei 2010. En ook de aankondiging in juni 2010 dat de volgende ontwikkelingsfase in de aanleg van twee nieuwe verbindingen naar Noorwegen (NORD.LINK en NorNed II) van start zou gaan, was gericht op het vergroten van de concurrentie tussen de Scandinavische en de Noordwest-Europese elektriciteitsmarkt en het mogelijk maken van de import van CO2-vrije hydro-elektriciteit uit Noorwegen.

Downloads

Interim financial statements (pdf 1,42 Mb)

Zie het origineel