Gemeente Kaag en Braassem

Bijeenkomsten Maatschappelijk Ruimtelijke Structuurvisie


Kaag en Braassem is nu bijna twee jaar één gemeente. De fase van âopstartenâ is voorbij en de roep om een visie voor de langere termijn wordt steeds groter. Waar staan we als gemeente over pakweg 20 tot 30 jaar? Welke plek hebben we binnen het grotere geheel van de regio en welke plek hebben de verschillende dorpskernen binnen de gemeente? Hoe willen we de komende jaren gaan wonen, werken en recreëren? Vragen als deze gaan we de komende periode beantwoorden.

De wet op de ruimtelijke ordening (Wro) schrijft gemeenten voor dat in een structuurvisie het ruimtelijk beleid wordt vastgelegd. De gemeente Kaag en Braassem vindt echter dat de gebruiker van de ruimte centraal staat. Wij maken daarom een âMaatschappelijk Ruimtelijke Structuurvisieâ. Het gemeentebestuur wil dat graag samen doen met bewoners en deskundigen.

Stappenplan
We stellen de Structuurvisie stapsgewijs op. De eerste stap brengt op lokaal niveau in kaart wat er nu speelt en leeft en de kansen en bedreigingen in de toekomst. Daarna formuleren we de ambities. Deze eerste stap resulteert in een Strategisch Document waarin we op hoofdlijnen de toekomst voor ons zien. Het is de bedoeling om dit Strategische Document nog voor het einde van dit jaar af te ronden. Daarna volgt de tweede stap; het uitwerken van de verschillende themaâs en ambities in detail in een Structuurvisie conform de wettelijke vereisten. Afhankelijk van de besluitvorming over het Strategische Document kan de Structuurvisie in juni 2011 afgerond worden.

Hoe komt deze visie tot stand en wat is uw rol hierin? Voor beide stappen in het proces organiseren we dorpsbijeenkomsten, waarin wij met vertegenwoordigers van bewoners en het maatschappelijk middenveld de lokale wensen en gebiedseigen kansen voor de toekomst achterhalen. We gaan niet met elke dorpskern apart in gesprek, omdat het opstellen van de visie juist bedoeld is om te zoeken naar de onderscheidende én de verbindende elementen tussen de dorpskernen.

Voor de dorpsbijeenkomsten hebben we daarom drie deelgebieden geclusterd:

* Landelijk Oost (met de kernen Bilderdam, Rijnsaterwoude en Woubrugge),

* Landelijk West (met de kernen Hoogmade, Oud Ade, Rijpwetering, Nieuwe Wetering en Kaag) en het

* Centrale Deel (de zone Roelofarendsveen, Oude Wetering en Leimuiden).

Bijeenkomsten
De bijeenkomsten zijn op 23, 24 en 25 november en starten om 19.30 uur. De indeling is als volgt:

* 23 november voor het Landelijk West in het dorpshuis Plein 13 in Rijpwetering.

* 24 november voor Centrale Deel in de kleine zaal van ât Spant in Leimuiden

* 25 november voor Landelijk Oost in het Schoolhyus in Rijnsaterwoude.

deelgebieden MRSV

Paars = Landelijk West
Geel = Centraal Deel
Groen = Landelijk Oost

Tijdens de bijeenkomsten is iedereen welkom. De focus van de avond ligt op het zoeken naar de couleur locale. We verkennen de eigenheid van de dorpskernen tegen de achtergrond van verschillende themaâs zoals leefbaarheid, economische dynamiek, ruimtelijke kwaliteit en de positie van de kernen binnen de gemeente en die van de hele gemeente binnen de regio.

Om een goede discussie met elkaar te kunnen voeren werken we met een âbinnenringâ en een âbuitenringâ. Voor de binnenring nodigen wij een selecte groep vertegenwoordigers van bewoners en het maatschappelijk middenveld uit. Met deze groep gaan wij in gesprek en werken we aan kaarten en âmoodboardsâ. Alle andere geïnteresseerden nemen plaats in de âbuitenringâ vanwaar zij de discussie kunnen volgen. De gespreksleider zorgt ervoor dat u ook vanuit de buitenring kunt meedoen aan de discussie. U kunt reageren op wat u hoort of uw eigen kennis inbrengen om de discussie in de binnenring te inspireren en verrijken. Wanneer dat nodig of gewenst is, nodigen wij gedurende het gesprek toeschouwers uit aan tafel om mee te doen met de binnenringdiscussie.

De dorpsbijeenkomsten zijn dé kans voor u om uw kennis van uw woon- of werkomgeving met ons te delen en uw visie op of zorgen over de koers van uw gemeente kenbaar te maken. Als u denkt een waardevolle bijdrage te kunnen leveren, sluit dan graag aan bij één van de avonden om met ons mee te werken aan een duurzame en stabiele toekomst voor Kaag en Braassem.

Aanmelden
Binnenring: Aanmelden tot uiterlijk 17 november via jvantschip@kaagenbraassem.nl onder vermelding van âdorpsbijeenkomst MRSVâ. Vermeld daarbij ook om welke avond het gaat. Buitenring: Voor deelname aan de buitenring hoeft u zich niet aan te melden.

Vervolg
Wij maken van elke bijeenkomst een beknopt beeldverslag en zullen er voor zorgen dat u deze kunt nazien op onze website. De resultaten van alle werkbijeenkomsten bij elkaar, vertalen wij naar ambities en richtingen voor de structuurvisie, die wij vastleggen in het Strategisch Document. In de maanden januari tot mei 2011 organiseren we weer bijeenkomsten waarin u mee weer kunt doen aan de discussie over de toekomst van uw gemeente.
Â