Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)


03-11-2010

NMa start nieuwe publicatiereeks

De NMa publiceert op 3 november de eerste twee nummers in een nieuwe reeks discussierapporten. De zogeheten NMa Working Papers zijn bedoeld om vanuit toegepast-wetenschappelijke hoek onderzoeksverslagen en discussierapporten te publiceren op het gebied van de mededingings- of reguleringseconomie.

De papers zijn geen formele NMa-stukken zoals we die kennen in de vorm van visiedocumenten of informele zienswijzen. Het zijn stukken van onderzoekers die op naam van de auteur(s) worden gepubliceerd op de website van de NMa en ook in een toegankelijk format op papier beschikbaar komen.

Maatschappelijk debat
De NMa beoogt met de Working Papers een actievere rol te spelen in het maatschappelijke debat over regulering en mededingingstoezicht. De doelgroep bestaat uit medewerkers van toezichthouders, departementen, marktpartijen, onderzoekers, consultants en andere (economisch) geïnteresseerden.

Outcome
De eerste publicatie in de reeks gaat over de berekening van de welvaartseffecten van het optreden van de NMa. Sinds enkele jaren publiceert de NMa een schatting van wat het werk van de NMa oplevert voor consumenten en afnemers in termen van welvaart. Dit Paper beschrijft de methode die bij de berekening van deze zogenoemde Outcome wordt gebruikt. Met het publiceren van de Outcome wil de NMa verantwoording afleggen aan politiek en maatschappij over de kwantificeerbare maatschappelijke baten van haar handelen.

Prijseffect van ziekenhuisfusies
De tweede Working Paper is een studie naar de prijseffecten van twee fusies in de Nederlandse zorgsector. Bij twee fusies tussen ziekenhuizen is onderzocht wat het effect is geweest op de tarieven voor heupoperaties. In het ene geval bleek een prijsstijging te hebben plaatsgevonden, in het andere geval niet. Omdat slechts gekeken is naar één soort behandeling (heupoperaties), kan geen conclusie getrokken worden over het algemene prijseffect van de fusies. De uitkomsten van dit Paper trokken in januari al de aandacht toen een conceptversie beschikbaar werd gemaakt.

Aanvragen
De NMa Working Papers zijn via de website van de NMa op aanvraag te verkrijgen.