Rechtbank Amsterdam


Kathy lijkt te veel op Nijntje

Amsterdam, 2 november 2010 - De rechter heeft in kort geding de ontwerper en producent van Hello Kitty verboden om producten te maken en te verhandelen in de Benelux met de afbeelding van het karakter van âKathyâ. Ook mogen daarvoor geen licenties meer worden verleend.

Kathy is een vriendinnetje van het Japanse karakter Kitty. Kathy lijkt volgens de rechter teveel op het karakter âNijntjeâ van Dick Bruna. Door producten te maken en te verhandelen met de afbeelding van Kathy wordt inbreuk gemaakt op de auteursrechten en merkrechten met betrekking tot Nijntje. Deze zijn in handen van Mercis.

Nijntje kenmerkt zich door elementaire kleuren, dikke lijnen, door de karakteristieke verhouding tussen hoofd en lichaam, de vorm van het hoofd, de oren, de (stand van de) ogen, het jurkje met het kraagje, de stand van de handen en voeten en het zogenaamde âandreaskruisâ, als neusje/mondje. Nijntje heeft door dit alles een eigen en oorspronkelijk karakter en draagt hierdoor het persoonlijk stempel van de maker. Juist die karakteristieke trekken zijn terug te vinden in de figuur van Kathy.

Nijntje is het resultaat van scheppende menselijke arbeid en dus van creatieve keuzes. Nijntje is daarom een auteursrechtelijk beschermd werk als bedoeld in de Auteurswet. Op dat auteursrecht wordt inbreuk gemaakt.

Daarnaast wordt Nijntje ook als merk gebruikt. Ook op dat merkrecht wordt inbreuk gemaakt door het produceren en verhandelen van Kathy-producten, omdat afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen en de reputatie van Nijntje.

LJ Nummer

BO2607

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 2 november 2010 Naar boven