GroenLinks

Leers in de fout met Bulgaarse beleggingen

Woensdag 3 november 2010, 12:44u -


GroenLinks wil opheldering over de wijze waarop minister Leers van Immigratie en Asiel zijn zakelijke belangen op afstand plaatst. Als burgemeester van Maastricht had hij private zakelijke belangen in een vakantiepark in Bulgarije. Als bewindspersoon moet hij ervoor instaan dat dergelijke beleggingen geen invloed hebben op zijn functioneren als minister. Twee hoogleraren van de Universiteit Leiden en Erasmus Universiteit twijfelen ernstig aan de door Leers bedachte constructie. De minister houdt volgens deze deskundigen alle mogelijkheden om invloed uit te oefenen. Dat is in strijd met de door voormalig minister-president Balkenende geĂŻntroduceerde ministerscode.

GroenLinks vindt het nogal dubieus dat minister-president Rutte van mening is dat dit een zaak voor minister Leers zelf is. GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent: "Deze regeling voorkomt belangenverstrengelingen tussen de publieke en private belangen van ministers. Als blijkt dat een minister fouten maakt in de uitvoering van de ministerscode, dan hoort de premier de betrokken bewindspersoon daarop aan te spreken. Juist in het geval van Leers' omstreden Bulgaarse belangen die hem de kop als Maastrichtse burgemeester hebben gekost."

Schriftelijke vragen van het Kamerlid Van Gent (GroenLinks) aan de minister-president, de minister van Algemene Zaken, over de vermeende schending van de ministerscode door de minister van Immigratie en Asiel:


1. Kent u het bericht over de vermeende overtreding van de ministerscode door de minister van Immigratie en Asiel door zijn zakelijke belangen in Bulgarije in een stichting onder te brengen waarover hij uiteindelijk zelf alle zeggenschap houdt?
2. Gaat het hier om dezelfde zakelijke belangen als waarvoor minister Leers als burgemeester van Maastricht heeft moeten aftreden?
3. Hoe bent u door minister Leers betrokken bij de wijze waarop hij zijn zakelijke belangen op afstand heeft geplaatst? Was u op de hoogte van de aangegane constructie en hoe houdt u hierop toezicht? Meent u nu werkelijk dat dit de verantwoordelijkheid van de ministers zelf is ?

4. Wat vindt u van de kwalificaties van de in dit bericht aangehaalde hoogleraren?

5. Hoe verhoudt zich juridisch gezien de wijze waarop minister Leers zijn zakelijke belangen op afstand heeft geplaatst tot de voorschriften uit de richtlijnen voor aantredende bewindspersonen? Vindt u ook niet dat met de door minister Leers gekozen constructie materieel afbreuk wordt gedaan aan het beginsel dat bewindspersonen voor de duur van hun kabinetsdeelname hun invloed op de behartiging van hun zakelijke belangen moeten opgeven? Zo nee, waarom niet?
6. Welke maatregelen treft u om de richtlijnen voor aantredende bewindspersonen in dit geval te handhaven?


---