Gemeente Brummen


College akkoord met Akkoord op Hoofdlijnen Centrumplan Eerbeek

(Oorspronkelijke publicatie datum: 03-11-2010)

Als het aan het college van burgemeester en wethouderw ligt wordt op 1 december 2010 het Akkoord op Hoofdlijnen voor het centrumplan Eerbeek ondertekend. Dit hebben B&W op dinsdag 2 november besloten. Voordat het college overgaat tot ondertekening van de overeenkomst met de drie samenwerkingspartners, wil het college nog van de raad weten of deze kan leven met de financiële consequenties van dit akkoord. Het gemeentebestuur is overtuigd van het belang van een kwaliteitsimpuls voor het dorpscentrum van Eerbeek.

Het herontwikkelen van het centrum van Eerbeek staat al enkele jaren op de gemeentelijke agenda. Zo heeft de gemeenteraad eind vorig jaar een structuurvisie voor dit gebied vastgesteld. Vervolgens is een Akkoord op Hoofdlijnen opgesteld tussen de belangrijkste betrokken (markt)partijen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar is een nieuw college aangetreden. Dit college keek op een aantal punten anders aan tegen het al opgestelde Akkoord op Hoofdlijnen. Meest in het oogspringend is de keus om het gemeentehuis geen onderdeel van de Eerbeekse centrumplan ontwikkeling uit te laten maken. Dit heeft geleid tot enkele aanpassingen in het Akkoord op Hoofdlijnen. Met de samenwerkingspartners Bouwfonds, Roosdom Tijhuis en Woningstichting Eerbeek is een nieuw Akkoord op Hoofdlijnen overeen gekomen, dat het college op korte termijn voorlegt aan de gemeenteraad.

Risicos spreiden en delen
In het Akkoord op Hoofdlijnen wordt in grote lijnen aangegeven onder welke voorwaarden de samenwerkende partijen bereid zijn deel te nemen in deze forse herontwikkelingsopgave. Dit gaat onder andere ook over een andere invulling van het stationsgebied (vanwege het wegvallen van de komst van het gemeentehuis op dit plein). Omdat de grondexploitatie van het centrumplan niet sluitend is, dekken de samenwerkende partijen samen het tekort af. In het akkoord is afgesproken dat de gemeente garant staat voor een incidentele bijdrage in de totale ontwikkeling van maximaal 4,7 miljoen euro. Het gemeentebestuur is in overleg met de provincie Gelderland over een provinciale bijdrage. Een provinciale formele beschikking van 1,5 miljoen euro in het kader van de ISV-regeling is hiervoor al binnen. De provincie heeft aangegeven zich te willen inspannen voor nog eens een bijdrage van 850.000 euro.

Als de gemeenteraad deze maand besluit garant te willen staan voor de gemeentelijke bijdrage in het tekort op de totale gebiedsontwikkeling, wordt het akkoord zo spoedig mogelijk getekend. Het is van belang dat dit voor 31 december 2010 gebeurt in verband met het behouden van de toegezegde provinciale ISV-subsidie.

Meer informatie
Op de website van de gemeente Brummen kunt u veel informatie vinden op deze projectpagina. Onder andere de structuurvisie is daar in zn geheel te lezen. Heeft u vragen over het centrumplan, dan kunt u deze stellen aan de projectleider, de heer J. Asma. Hij is bereikbaar via mailadres j.asma@brummen.nl of via het centrale telefoonnummer (0575) 56 82 33