Ministerie van Defensie

Defensie helpt Curaçao na passage tropische storm

3 november 2010, 13.43 uur

Militairen verlenen op Curaçao militaire bijstand na het passeren van de tropische storm Tomas. Het noodweer van gisteravond veroorzaakte grote wateroverlast, waarbij ook 2 personen om het leven zijn gekomen. In enkele uren viel er 265 millimeter neerslag. Het wegennet werd onbegaanbaar, huizen liepen onder water en op grote delen van het eiland viel de stroom uit.

De militairen van het Commando der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied (CZMCARIB) helpen de lokale autoriteiten met opruimwerkzaamheden, het beveiligen van objecten, het handhaven van wegafzettingen en het assisteren van de lokale politie. De kustwachthelikopter heeft ondertussen een groot deel van de schade in kaart gebracht, wat gerichte hulpverlening vergemakkelijkt.

Eerste hulp

De Antilliaanse Militie bezig met het aanvoeren van materiaal om verschillende ondergelopen gebouwen in het centrum leeg te pompen. Foto: ministerie van Defensie

Op verzoek van de gouverneur van Curaçao zijn de militairen op verschillende plekken aan de slag gegaan. De op Curaçao gelegerde landmachteenheid is ingezet voor het beveiligen van kwetsbare gebouwen en het opzetten en handhaven van wegafzettingen. De Antilliaanse Militie voert opruimwerkzaamheden uit bij een lokale school. Daarnaast pompen de miliciens verschillende ondergelopen gebouwen in het centrum, zoals het Curaçao Museum, leeg. Voor de kust voeren de kustwachtcutter Jaguar en super-RHIB's (snelle motorboten) extra patrouilles uit. De ziekenboeg op Marinebasis Parera staat paraat om eventuele slachtoffers op te vangen.

Taken

Door de grote hoeveelheid neerslag is het wegennet onbegaanbaar geworden. Foto: ministerie van Defensie

De hoofdtaken van Defensie in het Caraïbisch Gebied zijn de verdediging van het grondgebied, handhaving van de internationale rechtsorde en ondersteuning van civiele autoriteiten. Hiertoe behoort ook het verlenen van militaire bijstand bij rampen en ongevallen. In het rampen coördinatiecentrum wordt dan ook nauw samengewerkt tussen de lokale autoriteiten, hulpdiensten, vertegenwoordigers van de kustwacht en defensie.

Achtergrondinformatie

* Militairen en Kustwacht paraat na noodweer Caraïben