Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Aanduiding maximum snelheid vaak niet duidelijk De Provincie gaat bordjes met maximumsnelheidaanduiding op hectometerpaaltjes langs de provinciale wegen buiten de bebouwde kom plaatsen. Ook gaat zij de borden bij wegwerkzaamheden sneller weghalen. Deze blijven nu nog te lang staan, terwijl de werkzaamheden al klaar zijn. Verder zal de Provincie tijdens het landelijk overleg de bewegwijzering bij turborotondes op de agenda zetten. De weggebruikers ervaren deze vaak als onduidelijk.

Dit zijn de resultaten van het wegbelevingsonderzoek dat de ANWB, samen met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) in opdracht van de Provincie in het voorjaar van 2010 deed. Het onderzoeksgebied was Noord- en Midden-Limburg. Aanleiding hiertoe was een eerder in 2009 succesvol verricht onderzoek in Zuid-Limburg. In Noord-Limburg betrof het een 140 km lang traject, in Midden-Limburg 100 km en werd door 62 ANWB-leden met hun auto gedaan. De gereden routes liepen hoofdzakelijk over provinciale wegen en gedeeltelijk ook over gemeentelijke- en rijkswegen.

Uit het onderzoek bleek dat bij de weggebruikers vaak onduidelijk is welke maximum snelheid geldt. Daarom gaat de Provincie ook bekijken of het terugplaatsen van een maximum snelheidsbord bij het binnenrijden van de bebouwde kom wenslijk is. Daarover gaat men in overleg met de gemeenten.

Ook de (turbo)rotondes leverden de nodige aandachtspunten op. Door de onderzoekers werden opgemerkt dat de bewegwijzering vaak niet duidelijk is. Dit is wel opmerkelijk omdat de bewijzering voldoet aan de landelijk gestelde norm. Desondanks zal de Provincie deze bevindingen in het landelijk overleg op de agenda zetten om te bezien welke verbeterpunten hieruit opgemaakt kunnen worden. Tot slot zagen de ANWB-ers vaak dat de borden met de aanduiding van wegwerkzaamheden er nog stonden terwijl deze al beëindigd waren. Hierop zal de Provincie ook alerter toezien.

De Provincie Limburg wil namelijk graag weten hoe gebruikers de weg ervaren. De Provincie Limburg en alle gemeenten zijn continu bezig om hun wegen optimaal in te richten voor de weggebruikers conform beleid en richtlijnen van Duurzaam Veilig. Dit alles wordt gedaan voor veiligheid van de weggebruiker.

3-11-2010 12:13