Gemeente Boxmeer


Gemeentebegroting 2011: Draagvlak en participatie

In de begroting geeft het college aan wat zij het komende jaar wil bereiken en welke gevolgen dat heeft voor het huishoudboekje van de gemeente. De gemeenteraad stelt de begroting vast tijdens een extra raadsvergadering op 11 november.

Ronnes_5

Hoewel het financiële beeld onzeker is en de ontwikkelingen per sector en regio verschillen, lijkt het er inmiddels op dat er een licht economisch herstel op gang is gekomen. Als gevolg van de economische recessie en stimuleringsmaatregelen zijn de overheidsschulden afgelopen jaren sterk opgelopen. Deze ontwikkeling is onhoudbaar, en daarom staat de overheid aan de vooravond van ingrijpende bezuinigingen. Ook de gemeenten zullen hieraan niet ontkomen en zullen vanaf 2012 komen te staan voor een aanzienlijke ombuigingstaak.

Het college is er in geslaagd om in 2011 een sluitende begroting te presenteren. Om dit te realiseren wordt een forse bezuiniging op de bedrijfsvoering in 2011 doorgevoerd. Daarnaast moeten een aantal aan de gemeente verbonden instellingen bezuinigen en een aantal bijdrageregelingen wordt versoberd. Ook wordt gestreefd naar efficiënter onderhoud van wegen en groenvoorzieningen in de gemeente.

Het financiële beeld voor 2011 is sober maar helder. Voor 2012 en daarna is het beeld nog vaag. De verwachte korting op het Gemeentefonds, de richting van het nieuwe kabinet, de stijgende uitgaven op het gebied van bijstand en zorgen de achterblijvende inkomsten maken duidelijk dat de gemeente Boxmeer zich moet herbezinnen.

Wij vragen de Boxmeerse gemeenschap om met ons mee te denken, mee te praten en mee te participeren in de uitdaging om ook in 2012 verantwoorde keuzes te maken. Op dit moment kunt u hiertoe via www.boxmeer.nl deelnemen aan een internetenquête met als thema `Wat vind jij belangrijk?'

Wethouder Financiën Erik Ronnes

Actiepunten 2011

Het is een grote uitdaging en een zware taak om de financiële gevolgen van de economische crisis het hoofd te bieden, zonder dat dit de ontwikkeling van onze gemeente blokkeert. Het college blijft daarom fors inzetten op een aantal projecten en ambities waar te maken. Kernpunten die daarbij centraal staan zijn het draaiende houden van de economie en het scheppen van randvoorwaarden voor welzijn en leefbaarheid.

De acties richten zich op het laten ontstaan van nieuwe werkgelegenheid, maar tevens is inzet de bestaande werkgelegenheid te koesteren. De Health Campus Boxmeer en bedrijvenpark Sterckwijck worden verder vormgegeven. De gemeente krijgt in toenemende mate vestigingsvragen voor grootschalige detailhandel. In 2011 zal dit leiden tot locatiekeuzes voor deze bedrijvigheid.

Verdere doorontwikkeling van recreatie en toerisme wordt vanuit de gemeente gefaciliteerd en gestimuleerd. Het accent ligt vooral op de bijdrage die de sector kan leveren aan de economische ontwikkeling van de gemeente. Boxmeer beschikt over voldoende planconcepten voor woningbouw, maar door de economische crisis beweegt de woningmarkt erg stroef. Daarom wil de gemeente in de periode 2011-2014 op basis van vraaggerichtheid vooral voor jongeren en ouderen de woningbouw stimuleren, ontwikkelen en faciliteren.

Een aantrekkelijk woon- en leefmilieu beïnvloed vaak de vestigingskeuze van bedrijven. Boxmeer zet in op sterke verbeteringen in het centrumgebied van de kern Boxmeer. Daarnaast is het van belang kwalitatieve woonmilieus te ontwikkelen.

Wat betreft onderwijs blijft de gemeente actief betrokken bij de verdere ontwikkeling van huisvesting voor het praktijkonderwijs Boxmeer, Metameer (voorheen Scholengemeenschap Stevensbeek), het Elzendaalcollege en een multifunctioneel gymnastiek- en sportaccommodatie. Ook blijft de gemeente zich inzetten om een zorgleerpark te realiseren op de Health Campus Boxmeer.

healthcampus

Het investeringsprogramma 2011 bedraagt in totaal een bedrag van ruim 3 miljoen euro. Belangrijkste investeringen zijn vervanging riolering en regenwateropvang, aanpassing Stationsweg, wegreconstructie Op den Berg Maashees, herstructurering Raadhuisplein, en renovatie gemeenschapshuis de Kleppenburg Oeffelt.

Belastingen

Als uitgangspunt voor het tarievenbeleid van de gemeente Boxmeer wordt alleen een trendmatige verhoging van de tarieven nagestreefd. Voor 2011 is deze trendmatige verhoging vastgesteld op drie procent. In afwijking hiervan stijgt het riooltarief met gemiddeld 5,5 procent vanwege de extra wettelijke taken uit het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan. De tarieven reinigingsheffing daarentegen blijven gehandhaafd op het niveau 2010.

Cijfers

U kunt hieronder de inkomsten en uitgaven 2011 downloaden.


* Cijfers bijlage.pdfLees voor