Rijksoverheid


Bibliotheken sluiten aan bij landelijke digitale bibliotheek

Nieuwsbericht | 03-11-2010

Bijna alle Nederlandse openbare bibliotheken willen zich aansluiten op de landelijke digitale bibliotheek. Dat blijkt uit het aantal subsidieaanvragen dat bibliotheken hiervoor hebben ingediend. Staatssecretaris Zijlstra heeft 68 van de 156 aanvragen gehonoreerd. De verwachting is dat in 2011 een tweede subsidieronde volgt.

OCW stimuleert al geruime tijd de opbouw van de landelijke digitale bibliotheek: Bibliotheek.nl. Hierin komen de digitale en gedrukte collecties van alle deelnemende bibliotheken in één catalogus bij elkaar. In de toekomst bestaat een openbare bibliotheek uit twee onderdelen: Een gebouw met boeken, tijdschriften en kranten en een - verder groeiende - digitale bibliotheek.

Bibliotheek.nl is nu in de fase dat lokale en regionale bibliotheken zich kunnen aansluiten. Om deze aansluiting mogelijk te maken, stelde OCW in de eerste subsidieronde 3,5 miljoen euro beschikbaar. Omdat het aantal aanvragen (156) groter was dan het aantal mogelijke toekenningen, vond de selectie plaats door middel van een loting.

Afzender


* Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap