Provincie Friesland

Persbericht

Nummer: 256TW
Datum: 3 november 2010

Veel initiatief in Friese dorpen
Forse stijging projectaanvragen afgelopen twee jaar

Er zit veel dynamiek in de Friese dorpen. De projectaanvragen bij Plattelânsprojekten lagen de afgelopen twee jaar op zo'n 750 per jaar. Dat is een stijging van 50 procent ten opzichte van de vorige periode: 2007 medio 2008. Dit blijkt uit de tweede voortgangsrapportage Plattelânsprojekten over de periode 2008 tot 2010.

De jaarlijkse omzet van de projecten steeg in de afgelopen twee jaar met zo'n 50 procent: van E 60-70 miljoen in de voorgaande jaren naar bijna E 100 miljoen aan investeringen per jaar. De stijging deed zich vooral voor bij de thema's plattelandseconomie, erfgoed en leaderprojecten. Het thema leefbaarheid liep iets terug, maar bleef met 38 procent het meest bevraagde thema.

Investeringen
Ruim 1200 verschillende initiatiefnemers vonden in de afgelopen negen jaar hun weg naar de projectbureaus van Plattelânsprojekten. Zo lang bestaat het subsidieloket van de provincie Fryslân. Van die initiatieven zijn meer dan 2500 grote en kleinere projecten uitgevoerd. Daarmee is ruim E 600 miljoen in het Friese platteland geïnvesteerd, waarvan de provincie Fryslân 30 procent voor haar rekening nam. Investeringen komen niet alleen van de provincie en gemeenten. Organisaties steken vaak zelf ook geld en tijd in het project, gemiddeld zo'n 20 procent. Daarmee laten ze zien betrokken te zijn bij hun dorp of omgeving en waarde hechten aan het actief houden ervan.

Samenwerkingsproject
Plattelânsprojekten is een samenwerkingsproject van de provincie en de 31 Friese gemeenten. Al negen jaar richt Plattelânsprojekten zich op het realiseren van concrete projecten die bijdragen aan provinciale-, gemeentelijke- en rijksdoelen voor het platteland. Met de inzet van gebiedsplatforms, ondersteund door zes projectbureaus in Fryslân worden ideeën, initiatieven en projectvoorstellen uit de Friese samenleving gekoppeld aan Europese, landelijke en provinciale subsidiemogelijkheden. Vanaf 1 januari voegen de gebieden Noardwest - en Midden Fryslân samen. Dit betekent dat initiatiefnemers niet meer bij zes, maar bij vijf gebieden terecht kunnen.

Kijk voor meer informatie op www.plattelansprojekten.nl.
-----------------------