Internationale geldprijs voor K-Mu Théâtre van Theatre Embassy


Congolese partnerorganisatie van Theatre Embassy; K-Mu Théâtre maakt kans op internationale prijs voor theater voorstelling over kindheksen

CONGO, CAIRO, AMSTERDAM, 20101103 -- De Congolese partnerorganisatie van Theatre Embassy; K-Mu Théâtre is genomineerd voor de Freedom to Create prijs www.freedomtocreate.com/artists/main/k-mu-thtre en vandaag is bekend geworden dat zij van de 1800 inzendingen tot de finalisten behoren. Dit betekent dat zij met het project kans maken op $ 50.000 aan prijzengeld wat de kans op een vervolgtour van de voorstelling Basal'ya Bazoba vergroot. Dit eerste rondreizende theaterspektakel in Kinshasa geregisseerd door Guido Kleene, is een groot succes gebleken met ruim 100.000 bezoekers. Als deze co-productie de prijs wint, wordt het mogelijk door heel Congo te touren met deze muzikale komedie.

De Freedom to Create Award is een jaarlijkse prijs die de moed en de creativiteit viert van artiesten van over de hele wereld die hun talenten inzetten om mensen te inspireren en sociale ongelijkheid bespreekbaar te maken. Het biedt artiesten lokale en mondiale erkenning om hun creativiteit in te zetten en de maatschappij te beïnvloeden met hun artistieke bijdrage. De winnaar wordt bekend gemaakt op vrijdag 26 november 2010 in Cairo, Egypte. Presentator van dit evenement is de internationale acteur en UN Goodwill Ambassadeur Dhr. AMR Waked samen met de Amerikaanse presentator Femi Oke, en dit jaar als speciale gast voormalig first lady van Egypte Mevr Jehan Sadat.


In Kinshasa zwerven 20.000 kinderen over straat die uit huis zijn verjaagd of gemarteld vanwege hun vermeende boze krachten. Als rampspoed een familie treft, wordt het kind aangewezen als de aanstichter. Dit gebeurt vaak door priesters van de immens populaire born-again kerken. Sinds 2009 is het bij wet verboden om kinderen van hekserij te beschuldigen, maar het fenomeen komt nog steeds op grote schaal voor. De voorstelling probeert het manipuleren met hekserij bespreekbaar te maken. Honderd keer speelde de theatervoorstelling Basal'ya Bazoba op 24 verschillende locaties in de straten van Kinshasa. Na de voorstelling werd met de aanwezige bezoekers uitgebreid gediscussieerd.
De voorstelling Basal'ya Bazoba is een initiatief van artistiek leider Guido Kleene. Producent Theatre Embassy heeft in coproductie met Compagnie Dakar, K-Mu Théâtre en Oser La Vie dit zeer complexe onderdeel van de Congolese samenleving onder de aandacht gebracht. De regie was in handen van Guido Kleene ism Toto Kisaku.


Theatre Embassy ontwikkelt theaterproducties in ontwikkelingslanden met partnerorganisaties van verschillende achtergronden en cultuur, vaak met een sociaal-maatschappelijk thema. Met deze interculturele uitwisseling slaat Theatre Embassy een brug tussen kunst en ontwikkelingssamenwerking www.theatre-embassy.org .

Om te zorgen dat Theatre Embassy haar werk ook volgend jaar kan voortzetten in dit en andere projecten organiseert Theatre Embassy een Gala op 28 november ism het Tropentheater. Het bedrag van het entreebewijs gaat direct naar 1 van 3 geselecteerde projecten. U bent van harte welkom vanaf 19.30u. Voor meer informatie en kaarten: gala@theatre-embassy.org