Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
131 Vragen van de heer mr. L.A. Roodenburg en de heer J.A. Kleuver (ingekomen 3 november 2010)

Inzake Behoud de Couleur Locale!

Uit een artikel uit het AD/UN van 30 oktober 2010 blijkt dat een winkelier op basis van renovatie door de verhuurder zijn pand moet verlaten. Een verhuurder heeft op grond van de Huurwet het recht een huurovereenkomst ten behoeve van renovatie op te zeggen. Verhuurders kunnen het enkel afbreken van een muurtje al aanmerken als renovatie, waardoor dit een makkelijke grond is voor opzegging van de huurovereenkomst. Dit leidt voor kleine ondernemers tot problemen. Het vinden van een nieuw pand brengt vaak hoge kosten met zich mee. In 2009 is deze problematiek aangekaart in de Tweede Kamer. In de beantwoording heeft toenmalig minister Hirsch Ballin gezegd bekend te zijn met deze problematiek, oplossingen moeten vooral gevonden worden op lokaal niveau. Hij verwijst hierbij naar ondersteuningsprogramma's voor ondernemers en overleg met corporaties en projectontwikkelaars bij grote renovatieprojecten. Dit brengt de fractie van D66 tot de volgende vragen:


1. Is het college bekend met deze problematiek?
2. Is er binnen de Gemeente Utrecht beleid op dit gebied voor corporaties, de gemeente als verhuurder en voor andere verhuurders op de markt waar de gemeente wel of niet bij betrokken is?
3. Maakt de gemeente in het geval dat zij als verhuurder optreedt gebruik van deze opzeggingsgrond?
4. Zo ja, welke criteria worden hierbij gehanteerd en op welke wijze wordt de huurder gecompenseerd?

In Utrecht spelen grote renovatieprojecten, zoals bijvoorbeeld het Stationsgebied en diverse herstructureringsprojecten waar de gemeente direct of indirect bij is betrokken.


5. Zijn er met Corio, corporaties of projectontwikkelaars afspraken gemaakt over de wijze waarop zij met de zakelijke huurders om moeten gaan?
6. Zo ja, wil de gemeente deze afspraken aan ons verstrekken?
7. Heeft de gemeente de betrokken ontwikkelaars geadviseerd hoe met de zakelijke huurders om te gaan?
8. Zo ja, wat was de aard en strekking van dit advies?

Utrecht is een stad met veel eigen winkels en bedrijven. D66 wil deze diversiteit graag voor Utrecht behouden.


9. Hoe zorgt de gemeente Utrecht ervoor dat Utrecht door deze mogelijkheid in de wet, in buurten buiten het centrum niet alleen grote winkelcentra hebben maar ook de kleine bakker en buurtslager hun plek behouden of kunnen krijgen?
10. Wat doet de gemeente er aan om er voor te zorgen dat kleine ondernemers niet de dupe worden van de gevolgen van renovatie en/of herstructureringsprojecten?

---- --