Ingezonden persbericht


3 november 2010

Nominatie voor Nationale Onderwijsprijs 2011
Scholen uit Utrecht en De Meern winnen Onderwijsprijs Utrecht

Montessorischool Buiten Wittevrouwen uit Utrecht en Daltonschool Apollo 11 uit De Meern winnen gezamenlijk de Onderwijsprijs Utrecht in de categorie Basisonderwijs. Praktijkschool POUWER, eveneens uit Utrecht, is de winnaar in de categorie Voortgezet Onderwijs. Dat maakte de jury bij monde van gedeputeerde Marjan Haak-Griffioen dinsdagavond in het Provinciehuis te Utrecht bekend. Met het winnen van deze tweejaarlijkse Onderwijsprijs dingen de scholen mee naar de Nationale Onderwijsprijs, die in maart 2011 wordt uitgereikt.

Zinspelen
De beide winnaars in het basisonderwijs hebben "Zinspelen" ontwikkeld, een leermiddel voor woordenschatonderwijs dat uitgaat van de belevingswereld van de leerling. Het is een creatief vertelspel en laat de leerling een belevenis of verhaal vertellen vanuit zijn of haar eigen perspectief. Een inventief en aantrekkelijk project, aldus de jury. Alle leerlingen hebben er veel profijt van.

Ontmoetingsplek in en voor de wijk
Praktijkschool POUWER heeft een aantal eigen bedrijfjes opgericht, kleinschalig en nauw aansluitend bij de capaciteiten en leefwereld van de leerlingen. Ze maken in hun eigen tempo kennis met een baan die binnen hun mogelijkheden ligt en die de kansen op regulier werk vergroot. Bovendien zijn de bedrijfjes een ontmoetingsplek voor wijkbewoners, jong en oud, autochtoon en allochtoon. Een zeldzaam compleet project, vindt de jury.

Naast de nominatie voor de Nationale Onderwijsprijs kregen de winnaars als trofee de Bronzen Olifant uitgereikt. In het primair onderwijs was de tweede prijs voor de Parkschool uit Utrecht en werd de derde prijs in de wacht gesleept door montessorischool De Kosmos uit Hoogland. De tweede prijs in de categorie Voortgezet Onderwijs ging naar Accent Praktijkonderwijs Amersfoort. De derde prijs ten slotte was voor Scholengemeenschap De Breul uit Zeist. De presentatieprijs is gewonnen door Parkschool uit Utrecht.

De Onderwijsprijs Utrecht is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijspromotie (INOP) en de provincie Utrecht en brengt de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht.