Ingezonden persbericht


Persbericht

3 November 2010

Arbeidsparticipatie van Wajongeren beter, door ondersteuning op het werk van 'Harrie'.

één op de tien Wajongeren wordt bijna volledig arbeidsongeschikt verklaard. Dat betekent dat 90% wel aan het werk kan! Uit onderzoek van Vilans en CNV Jongeren blijkt dat collega's die een Wajonger ondersteunen met hun dagelijkse werkzaamheden een positief effect hebben op de arbeidsparticipatie van Wajongeren. Daarom roepen CNV Jongeren en Vilans de ideale Wajong-collega in het leven: Harrie!

Harrie is een personificatie van een collega of werkgever die begeleiding aan Wajongeren biedt, vakbekwaam en in de buurt is. Iemand die Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk is.

Om meer Wajongeren aan het werk te krijgen en houden, zijn Harrie's nodig. Veel van deze potentiële collega's -en hun werkgevers- hebben behoefte aan informatie om deze rol zo goed mogelijk te vervullen. CNV Jongeren en Vilans hebben daarom onderzoek gedaan naar de rol, kenmerken, activiteiten en de bijdrage die Wajong-collega's kunnen leveren aan een betere participatie van Wajongeren. Hierbij zijn Wajongeren met een licht verstandelijke handicap, werkgevers, jobcoaches en collega's geïnterviewd.

Wajong-collega's hebben een positief effect op de arbeidsparticipatie van Wajongeren, met name als het gaat om sociale integratie in het bedrijf en het loon. De belangrijkste activiteiten van een Wajong-collega liggen op het communicatie vlak, zoals het voeren van gesprekken, complimenteren en stimuleren van de Wajonger. Valkuilen voor een collega zijn er ook, zoals te veel empathie of overschatting van de Wajonger.

De resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden in de rapportage 'Arbeidsparticipatie van Wajongers op de werkplek'. Een praktische e-brochure op www.ikbenharrie.nl is ontwikkeld, met informatie over de voorwaarden, tips en het belang van een Harrie.

Het onderzoek en de e-brochure zijn met steun van de Stichting Instituut Gak tot stand gekomen.




Ingezonden persbericht