Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie Prof.dr. P. Knorringa

Titel oratie
A Balancing Act: Private Actors in Development Processes
---

Leerstoel:
Private Sector & Development

Datum
04 november 2010 16:15

---

Locatie:
ISS, Kortenaerkade 12, Den Haag

---

Faculteit
International Institute of Social Studies (ISS)

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen niet alleen aan bedrijfsleven overlaten

Overheid kan ook zorgen voor succes MVO in ontwikkelingslanden

Niet alleen het bedrijfsleven moet zich bezig houden met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in ontwikkelingslanden, maar ook de overheid moet kritisch onderzoeken waar en wanneer het bedrijfsleven een positieve rol kan spelen. Dit stelt prof.dr. Peter Knorringa in zijn oratie `A Balancing Act: Private Actors in Development Processes' die hij op donderdag 4 november 2010 uitspreekt. Hij aanvaardt hiermee het ambt van hoogleraar Private Sector & Development in het International Institute for Social Studies (ISS), onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Om de sociale verantwoordelijkheid van bedrijven in ontwikkelingslanden zo goed mogelijk in te zetten, moet de overheid systematisch analyseren welke rol het bedrijfsleven speelt in ontwikkelingsprocessen. Ook moet zij kijken naar mogelijke partnerschappen tussen het bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties. Op deze manier kan MVO echt relevant zijn om armoede te bestrijden en om politieke rechten voor burgers in ontwikkelingslanden op te bouwen.

Over prof. dr. Peter Knorringa
Knorringa is ontwikkelingseconoom met ruim twintig jaar ervaring in onderzoek, onderwijs, advieswerkzaamheden en het trainen van mensen in ontwikkelingslanden. In 1995 promoveerde hij op de relaties tussen handelaren en producenten in de schoenenindustrie in India. In zijn academische loopbaan aan verschillende instituten is de rol van private organisaties in ontwikkelingsprocessen altijd een centraal thema.