Grote groep illegalen kan niet weg

04/11/2010 17:25

Humanistisch Verbond

Minimaal 50% van de gedetineerden in vreemdelingenbewaring zijn niet uit te zetten.

Naar schatting zijn tussen de 35.000 en 60.000 illegaal in Nederland verblijvende mensen onuitzetbaar. Zij hebben geen geldige identiteitspapieren en kunnen geen kant op. Dat staat in de brochure 'Onuitzetbaar, morele vragen over het vreemdelingenbeleid'. Ineke de Vries, directeur van het Humanistisch Verbond presenteert deze brochure vrijdag 5 november tijdens het symposium 'Vreemdelingendetentie' van Amnesty International te Amsterdam.

Het Humanistisch Verbond vindt dat het Nederlandse vreemdelingenbeleid de menselijke waardigheid aantast van mensen die zonder papieren in Nederland verblijven. De middelen die worden ingezet -zoals herhaaldelijke detentie met onbepaalde duur- staan niet in verhouding tot het enkele feit van illegaal verblijf.

Onuitzetbaren kunnen niet terug naar het land van herkomst want:


- De overheid van het land van herkomst erkent de betrokkene niet als burger en/of;


- Acties van derden uit het land van herkomst zijn nodig om de identiteit te bewijzen en hun medewerking komt om tal van redenen niet tot stand en/of;


- De persoon houdt zelf informatie achter en/of;


- De Nederlandse overheid werkt niet effectief aan hun uitzetting.

Het beeld van (onuitzetbare) illegalen is ofwel het zijn zielige slachtoffers, ofwel het zijn gelukzoekende profiteurs. Dit beeld klopt niet en moet worden bijgesteld. Het zijn mensen in een uitzichtloze situatie die gemarginaliseerd en gecriminaliseerd worden. De overheid dient deze groep te erkennen en een alternatief beleid voor hen te ontwikkelen. Dat kan ook: er zijn alternatieven. Met een andere, individuele aanpak kunnen zij samen met de overheid werken aan hun eigen toekomst.

Achter elke onuitzetbare schuilt een menselijk verhaal, daarom staan in de brochure vijf portretten. Zij willen graag werken aan hun toekomst en moeten daartoe de kans krijgen. Dat betekent een individuele aanpak om te bekijken wat er moet gebeuren: kansrijke uitzetting en daar gezamenlijk aan werken of werken aan een menswaardig alternatief als uitzetting niet mogelijk blijkt. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid en de onuitzetbare naar de beste oplossing te zoeken. Dat vergt een beleid dat gebaseerd is op morele afwegingen en vragen. Hoe krijgen deze mensen weer greep op een menswaardig bestaan?

Humanistische uitgangspunten zijn:


- Ieder mens moet in principe de mogelijkheid hebben de regie over zijn eigen leven te voeren, of de mogelijkheid krijgen de regie te hernemen.


- Onuitzetbaren mogen we alleen een toekomst binnen onze samenleving ontzeggen, wanneer er een concreet en voldoende perspectief biedend alternatief is.

Deze uitgangspunten zijn bovendien vastgelegd en uitgewerkt in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens.





http://www.humanistischverbond.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie