Ingezonden persbericht


Persbericht

Alkmaar, 4 november 2010

Z11 Jongerencoaching ZOEKT MAATJES

Het Oranje fonds en Z11 Jongerencoaching zetten zich voor de laatste keer gezamenlijk in om maatjes te werven.

Onder de naam 'Gezocht: Maatjes m/v' vragen Z11 Jongerencoaching en het Oranje Fonds het Nederlandse publiek om maatje te worden. Ons land telt duizenden mannen, vrouwen en kinderen die tijdelijk een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Om voor deze mensen een vrijwilliger te vinden, wordt er in de periode van 9 november tot 28 november door 200 maatjesprojecten, verspreid over het land, en het Oranje Fonds gezocht naar nieuwe maatjes.

Ons land stelt veel verschillende maatjesinitiatieven. Dat zijn initiatieven waarbij vrijwilligers een-op-een contact hebben met een deelnemer. Deze vrijwilligers noemen wij maatjes, mentoren of coaches. Oftewel iemand die af en toe vrij vrijmaakt om bijvoorbeeld een middag per week leuke dingen te doen of helpt met schoolwerk of met het leggen van contacten. Met 'Gezocht: Maatjes m/v' zoekt het Oranje Fonds en Z11 Jongerencoaching vrijwilligers voor jongeren in de leeftijd van 13 t/m 21 jaar.

"Uit onderzoek van de RMO, Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling, kwam in 2007 naar voren dat er 500.000 maatjes nodig zijn om te zorgen dat iedereen een plek vindt in onze maatschappij en niet buitengesloten raakt. Dit is wellicht te veel om met onze campagne te werven, daarom gaan wij voor 10%. Samen met 200 maatjesprojecten uit het land, waar Z11 Jongerencoaching er één van is, moet dat zeker gaan lukken", aldus Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds. De campagne 'Gezocht: Maatjes m/v' prikkelt potentiële vrijwilligers om een kijkje te nemen op de website www.ikwordmaatje.nl. De website geeft een overzicht van honderden maatjesprojecten verspreid over het land. In elke woonplaats of regio is wel een project te vinden. Het aanbod is gevarieerd; er zijn projecten voor jongeren, vluchtelingen, tienermoeders, mensen met een beperking, ex-gevangenen en vele andere doelgroepen. Een maatje betekent voor velen van hen 'de brug' naar deelname aan de samenleving. Het Oranje Fonds staat voor een betrokken en sociale samenleving. Mede daarom schenkt het Oranje Fonds de komende jaren bijzondere aandacht aan 'maatjesprojecten'. Ook Stichting Z11 Jongerencoaching wil met haar werk een verschil maken in het leven van hen die het hard nodig hebben.




Ingezonden persbericht