Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
5 november 2010

Kees Rutten vertrekt als lid College van Bestuur Vrije Universiteit

mr. H.J. (Kees) Rutten vertrekt per 1 maart 2011 als lid van het College van Bestuur aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij was zes jaar verbonden aan de VU. Hij gaat zich als zelfstandige inzetten voor goed bestuur, innovaties en bedrijvigheid van organisaties actief op het snijvlak publiek-privaat.

In 2004 trad Kees Rutten aan als lid van het College van Bestuur VU en lid College van Bestuur Windesheim; na de bestuurlijke verzelfstandiging van Windesheim werd hij lid van het CvB VU. De Raad van Toezicht trok hem aan vanwege zijn profiel als verbindend generalist uit het bedrijfsleven. Hij heeft de focus gelegd bij het professionaliseren van de bedrijfsvoering om daarmee een adequate ondersteuning voor onderwijs en onderzoek en meer transparantie in de organisatie te kunnen realiseren. Tevens heeft hij een verbindende bijdrage geleverd in de samenwerking met de gemeente Amsterdam, VUmc en de UvA. Met het nieuwe Instellingsplan 2011-2015, dat nu is afgerond, treedt een nieuwe fase in, waardoor voor Kees Rutten een natuurlijk moment is ontstaan zijn loopbaan elders voort te zetten: "Na twintig jaar fulltime besturen in private en publieke ´corporate´ omgevingen doet de tijdgeest een beroep op mij anders te kijken, anders te verbinden en anders te ondernemen."

Kees Rutten gaat zich, naast bestaande en nieuwe toezichthoudende functies, richten op strategieontwikkeling en innovatie van hybride ondernemingen die actief zijn in de driehoek maatschappelijke onderneming, bedrijfsleven en overheid. Ook zet hij zich actief in voor goed bestuur en alert toezicht. "De reputatie van veel 'semi' publieke ondernemingen is om terechte en onterechte redenen in het geding. Daar is veel werk van te maken", aldus Kees Rutten.

Pieter Bouw, voorzitter Raad van Toezicht, betreurt het vertrek van Kees Rutten ten zeerste. Hij heeft veel waardering voor de nieuwe invulling die Kees Rutten aan zijn verdere professionele loopbaan als zelfstandige wil geven. De RvT dankt hem voor de belangrijke bijdrage die hij heeft geleverd aan de vernieuwingsoperatie van de Vrije Universiteit.

René Smit, voorzitter van het College van Bestuur VU, herkent de motivatie van Kees Rutten omdat dit een rode draad is in zijn handelen als collegelid. Hij wenst hem van harte een succesvolle realisatie van zijn ambitie, maar vindt het bijzonder jammer daardoor een gewaardeerde collega te moeten missen.

De RvT stelt binnenkort, na interne consultatie, het profiel vast en start de werving voor een nieuw lid CvB. Tot aan het moment van aantreden nemen de overige CvB-leden de portefeuilles waar.