Syntens

Gedeputeerde Van Lunteren (Provincie Utrecht) vraagt input aan meest innovatieve ondernemers uit de regio

Utrecht, 2 november 2010 - Hoe en in welke rol kan de provinciale overheid ondernemers in de Provincie Utrecht helpen om hun innovatieve ideeën anders, beter en sneller te realiseren, zodat zij op hun beurt de productiviteitsgroei en dus de aantrekkingskracht van regionale economie versterken? Dat was de hamvraag die gedeputeerde Remco van Lunteren en de acht meest innovatieve MKB-ondernemers uit de provincie Utrecht probeerden te beantwoorden. Vanuit de ervaring dat duurzaam verbinden van ondernemers en bestuurders cruciaal is voor economische ontwikkeling en innovatie op regionaal niveau, bracht Rolf Bossert van Syntens, het innovatienetwerk uit het midden- en kleinbedrijf, ondernemers en de gedeputeerde bij elkaar voor een lunch op een passende plek, het innovatieve plattelandsbedrijf de Eemhoeve, in het hart van de provincie Utrecht.

Ook in het huidige regeerakkoord benadrukt het kabinet de hefboomwerking van innovatie voor de economische ontwikkeling van Nederland, waarbij ze het belang van een goede samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid beklemtoont. Ook van Lunteren, die in het college van Gedeputeerde Staten sinds januari van dit jaar portefeuillehouder is voor economische zaken en mobiliteit deelt die overtuiging. "Als voormalig ondernemer ben ik ervan overtuigd dat we als overheid de beste resultaten boeken als we de ondernemers uit onze provincie ook betrekken bij het opstellen van ons beleid."

Welke rol is weggelegd voor het onderwijs?

Van Lunteren benadrukt dat hij de lunch wil benutten om van de persoonlijke verhalen van de acht innovatieve ondernemers uit de regio, die allen een plek scoorden in de MKB Innovatie Top 100 van 2010, te leren wat de regionale overheid nog meer kan doen, naast het versimpelen van regelgeving. Na het ronddelen van het conceptplan 'Focus op kennis en creativiteit', dat de bijdrage is van de Regio Utrecht aan de 'Amsterdam Brief' en de vraag om input, nemen gedeputeerde en ondernemers twee uur de tijd om naar elkaar te luisteren en met elkaar te sparren. Stefan Tijsen, van Sensamove, een bedrijf dat slimme interactieve producten, trapt af met de opmerking dat de introductie van hun producten op de Nederlandse markt minder makkelijk gaat dan in de omringende Europese landen. Collega-ondernemers geven tips, terwijl Van Lunteren wil weten of hij al gesproken heeft met de opleiding voor fysiotherapeuten. Volgens Dirk Minne Vis, directeur van Syntens regio West, is het opnemen van innovatieve producten en werkwijzen in de curriculums van onderwijsinstellingen dankzij regelgeving een hele lange weg. Van Lunteren en Vis spreken af om samen met het ministerie van OC&W te overleggen hoe zij hun bijdrage kunnen leveren bij het bevorderen van innovatie, zoals reeds jaren gebruik is in de Verenigde Staten. ?

Verbinden en inspireren

Ook het verhaal over een innovatie voor het bewust maken van duurzaam gedrag, dat ondernemer Louis te Pas van het raadgevend bouwkundig en bouwfysica adviesbureau, Vastgoedteam uit Apeldoorn, naar eigen zeggen al tien jaar op de plank heeft liggen trekt de aandacht van Van Lunteren. Ook hij krijgt de toezegging van de gedeputeerde dat hij hem persoonlijk bij een aantal regionale partijen gaat introduceren. Zo krijgt elke ondernemer een luisterend oor. En niet alleen van de gedeputeerde of de innovatiespecialisten van Syntens, ook de andere ondernemers blijken een bron van kennis te herbergen. Na afloop benadrukt Elma Bassa, bedenkster van de Nomonro Dress Clip, dat dit ook precies de reden is waarom zij graag naar dit soort bijeenkomsten met ondernemers gaat. "Het is inspirerend en levert waardevolle contacten en ideeën op. Dat benadrukt ook Hanneke Schepers, de uitvinder van de Kid-Sit, die na afloop vol enthousiasme vertelt over het project Ambities aan 't IJ van Syntens, waar zij afgelopen jaar aan heeft deelgenomen. "Het is leerzaam, inspirerend en goed voor je netwerk en daar moet je het als ondernemer toch van hebben."

Innoveren is een vak apart

Ook van Lunteren is duidelijk enthousiast over de lunch. "Sinds begin van dit jaar zat dit al in de pen en het heeft me precies gebracht wat ik ervan hoopte. Ik wil Syntens dan ook vragen om dit soort lunches vaker te organiseren." Organisatoren Rolf Bossert en Dirk Minne Vis begrijpen dit enthousiasme van de ondernemers en de gedeputeerde als geen ander. Dirk Minne Vis: "Zoals je vanmiddag hebt kunnen beluisteren is innoveren een vak apart. Als ondernemer moet je daar tijd en geld voor vrijmaken en dan nog is dat geen garantie voor succes. Elke dag ondervinden onze adviseurs in het veld weer dat het bij succesvol innoveren draait om de juiste kennis en kennissen bij elkaar te brengen. Je kunt als ondernemer nu eenmaal niet alles zelf. In dat hiaat van het innovatiesysteem van BV Nederland springt Syntens. En dat levert vrijwel altijd innovatieve en succesvolle bedrijven op."