Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


dijkgraaf en lanceren manifest

Jeugdwaterschappers kiezen nieuwe dijkgraaf en lanceren manifest

Maandag 1 november is op de Waterschapsdag in Rotterdam de nieuwe nationale jeugddijkgraaf gepresenteerd. De leden van het jeugdwaterschapsbestuur kozen Bart Bongaards, vertegenwoordiger van Hoogheemraadschap van Delfland, om voor een jaar hun voorzitter te zijn. Bart overhandigde namens het jeugdwaterschapsbestuur een manifest aan de voorzitter van de Unie van Waterschappen. Het manifest bevat zes aanbevelingen om jongeren op een eigentijdse manier enthousiast te maken voor het werk van de waterschappen.

Betrek jongeren bij het werk van de waterschappen

Het jeugdwaterschapsbestuur is een initiatief van de Unie van Waterschappen. Het heeft als doel jongeren te betrekken bij en te interesseren voor het werk van de waterschappen. "Dat is hard nodig," zegt de nieuwe jeugddijkgraaf, "want mensen van mijn leeftijd hebben meestal geen idee wat waterschappen zijn en doen.... Best raar als je bedenkt dat wij wonen in een land dat voor een groot deel onder het niveau van de zeespiegel ligt."

Dag van de Dijk

Tycho van der Hoog zit namens Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in het jeugdwaterschapsbestuur. Hij vertelt gepassioneerd over aanbeveling 6 uit het manifest: de Dag Zonder Dijk. "Jongeren bouwen een dijk op de grens waar het water zou komen als Nederland geen dijken zou hebben. Het wordt een symbolische activiteit die de aandacht trekt. De bouwblokken bestaan uit leskisten die jongeren uit heel Nederland hebben gemaakt en naar de plek brengen. Het worden geen saaie verhalen, maar lespakketten waar je zin van krijgt!" De Dag Zonder Dijk kan wellicht gecombineerd worden met de landelijke Dag van de Dijk. Tycho was deze dag afwezig wegens tentamens.

Meer informatie over het jeugdwaterschapsbestuur en de tekst van het manifest zijn te vinden op www.jeugdwaterschap.nl.