Politie Groningen

Politie zoekt eigenaar(s) gereedschappen

Groningen, 05-11-2010 o De politie is op zoek naar de rechtmatige eigenaar(s) van diverse aangetroffen gereedschappen. Zondag 31 oktober werd een 34-jarige veelpleger zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Hij was in het bezit van drie boormachines, een klophamer en een acculader. Eén van de boormachines zat in een zwarte koffer en de klophamer zat in een grijze koffer.

De politie heeft sterke vermoedens dat de goederen van diefstal afkomstig zijn. Er is echter geen aangifte gedaan van diefstal van deze gereedschappen. Mocht de eigenaar op basis van deze omschrijving zijn goederen herkennen, dan wordt hij van harte uitgenodigd alsnog aangifte te doen.

Inbraken bedrijfsautos

Er zijn recent meerder inbraken in bedrijfsautos geweest, waarbij gereedschappen werden buit gemaakt. De politie adviseert autobezitters en gebruikers waardevolle spullen uit het voertuig te halen. Bij bedrijfsautos die vol met gereedschappen en materialen staan, is het raadzaam om deze altijd op een gesloten en beveiligd terrein te plaatsen. Is dit niet mogelijk, dan is het verstandig de auto onder een lantaarnpaal te plaatsen of op een plaats waar veel sociale en zichtbare controle is. Ook is het belangrijk om de gereedschappen goed te registeren (merk en serienummers).

Veelplegers

Onder een veelpleger wordt een verdachte verstaan die minimaal tien keer voor een misdrijf is aangehouden, waarvan vijf keer in de afgelopen twee jaar. Het gaat om een relatief kleine groep criminelen die zich schuldig maakt aan een groot gedeelte van de misdrijven zoals winkeldiefstal, autokraken, woninginbraak, straatroof en geweld. Politie en justitie kennen een gerichte aanpak van veelplegers. Veelplegers worden geregistreerd op een zogenaamde veelplegerslijst en in verzekering gesteld wanneer zij op een nieuw vergrijp worden betrapt. Daarbij worden ook acuut recidivegevaar en leefwijze van de betrokkene als selectiecriteria gehanteerd. Het streven is veelplegers in voorlopige hechtenis te houden tot de zitting.