VU medisch centrum

Cursus maakt chronisch zieke minder somber

4 november 2010

Het krijgen van een chronisch lichamelijke ziekte is van enorme invloed op de geest. Psychische klachten liggen dan ook op de loer bij deze groep patiënten. Ter preventie begon medisch maatschappelijk werk onlangs samen met Prezens de cursus 'Leven met een chronische ziekte'.

"Lichaam en geest beïnvloeden elkaar. Die gedachte brengen GGZ InGeest en VUmc samen met deze cursus. Een geslaagde fusie." Aan het woord is Marieke Eeltink, preventiewerker van Prezens, de 'preventie-tak' van GGZ InGeest.

Gemeenschappelijke ervaring
Eeltink coördineert de cursus die deze maand voor het eerst met negen deelnemers begon in VUmc. Medisch maatschappelijk werker van het VUmc Gert Jan Hersbach, en Prezens-medewerker Juliëtte Eggink begeleiden de deelnemers. "Iedereen met een lichamelijk chronische ziekte, zoals reuma, diabetes, MS, hartfalen en kanker, kan meedoen."

Volgens Eeltink kampt deze groep patiënten met gemeenschappelijke ervaringen. "Bij allemaal grijpt de chronische ziekte enorm in op hun leven. Er zijn dingen die deze patiënten niet meer kunnen; ze zijn veel tijd kwijt aan zelfzorg, hebben vaak last van vermoeidheid en hun toekomstperspectief verandert drastisch."
Zo'n 12 tot 36 procent van de mensen met een chronische lichamelijke ziekte lijdt aan een depressie, zegt Eeltink. Het aantal mensen met depressieve klachten ligt nog veel hoger. Preventie is dan ook geen overbodige luxe. Om met de ingrijpende gevolgen om te gaan, ontwikkelde klinisch psycholoog en hoogleraar Pim Cuijpers van de VU/VUmc de cursus, die al elders in het land wordt gegeven.

Gereedschapskist
"We geven de mensen als het ware een gereedschapskist met technieken die helpen beter te leren omgaan met de symptomen en gevolgen van hun ziekte, en hun stemming te verbeteren. Dat doen we aan de hand van thema's zoals leren ontspannen bij stress en contact met anderen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met onbegrip. Iemand van de cursus bij wie de ziekte niet zichtbaar is, kreeg de opmerking 'zich niet aan te moeten stellen'."

Belangrijk thema noemt Eeltink ook de relatie tussen denken, voelen en doen. "Vanuit de cognitieve gedragswetenschappen is wat je denkt, gekoppeld aan wat je voelt. Je kunt als een vriendin niet belt denken: 'Ze wil me niet meer zien vanwege mijn ziekte'. Door deze gedachte ga je je somber en verdrietig voelen. Maar je kunt je ook afvragen wat er aan de hand is. Misschien heeft ze het druk."

Eeltink vertelt wat haar indruk is van de resultaten. "Wat we terughoren van eerdere cursussen bij Prezens is dat mensen minder somber zijn, positiever, en meer handvatten hebben om met hun ziekte om te gaan. Sommige patiënten vragen om extra hulp, en dat kan natuurlijk altijd, zoals bij specifieke angstklachten, die we individueel kunnen behandelen."

De cursus, die 30 euro per deelnemer kost, bestaat uit tien bijeenkomsten en zal twee maal per jaar plaatsvinden. Informatie en aanmelden kan via de website www.snelweerwel.nl , of tel. 020-7884570.

Annette Karimi
bron: Tracer