Gemeente Bronckhorst
---


Nieuw bestemmingsplan Buitengebied Steenderen, Hummelo en Keppel komt er aan

In september 2009 is de gemeente Bronckhorst gestart met het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied Steenderen/Hummelo en Keppel, dat de bestemmingsplannen buitengebied van de voormalige gemeenten Steenderen en Hummelo en Keppel gaat vervangen. Voor het buitengebied is het beleid, zoals vastgelegd in het bestemmingsplan Buitengebied Hengelo/Vorden en het landschapsontwikkelingsplan (LOP), leidend bij het maken van dit bestemmingsplan. In het plan Hengelo/Vorden heeft al een vertaling plaatsgevonden van bijvoorbeeld de Structuurvisie Gelderland 2005, het Reconstructieplan Achterhoek en Liemers, de nota 'Functies zoeken plaatsen zoeken functies' en het ruimtelijk recreatiebeleid van de gemeente. Op www.bronckhorst.nl onder Infobalie > Ruimtelijke plannen > Steenderen > Actualisatie bestemmingsplan Steenderen, Hummelo en Keppel vinden belangstellenden informatie over de uitgangspunten, eerder gehouden inloopdagen en de inventarisatiekaarten. Nu, ruim een half jaar later, is het voorontwerpbestemmingsplan bijna klaar en is het tijd voor de inspraakperiode.

In principe geen nieuwe ontwikkelingen
Voor een efficiënte en succesvolle actualisatie van bestemmingsplannen is het belangrijk om nadrukkelijk een onderscheid te maken tussen enerzijds beheer van de bestaande ruimtelijke situatie en anderzijds nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Onder nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen verstaan we ontwikkelingen, die naar verwachting binnen de planperiode van 10 jaar in een bepaald gebied gaan plaatsvinden en waarvoor een wijziging van de huidige bestemming noodzakelijk is. Uitgangspunt is om, na een goede inventarisatie van de huidige situatie, beheergerichte bestemmingsplannen te maken. Nieuwe ontwikkelingen nemen we in principe niet mee, tenzij het gaat om (kleinschalige) ontwikkelingen, waarover besluitvorming heeft plaatsgevonden en die in principe niet meer ter discussie staan.

Het voorontwerpbestemmingsplan is nu bijna klaar. In december leggen we dit zes weken voor inspraak ter inzage en kan iedereen erop reageren. De exacte inspraakperiode publiceren we binnenkort op de gemeentepagina's in Contact.

Informatieavond op 22 november
Voorafgaand aan de start van de inspraak organiseren we een informatieavond over het nieuwe bestemmingsplan. Deze avond is op 22 november a.s. in zaal Den Bremer in Toldijk en begint om 20.00 uur. Het voorontwerpbestemmingsplan wordt gepresenteerd, belangstellenden kunnen dan de kaarten bekijken en vragen stellen. Tijdens die avond gaan we in op de hoofdlijnen van het bestemmingsplan. Voor individuele zaken, zoals nadere informatie over de bestemming van een perceel, kunnen mensen gedurende de inspraakperiode in het gemeentehuis terecht.

Hengelo (Gld), 5 november 2010