D66

vrijdag 5 november 2010

Roger van Boxtel lijsttrekker D66

De D66-leden hebben Roger van Boxtel gekozen tot lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen van 2 maart 2011. Van Boxtel kreeg 56% van de stemmen.

Eensgezind

Van Boxtel was Tweede Kamerlid (`94-`98) en van minister van Grotestedenbeleid ('98-'02). Als Kamerlid schreef hij de initiatiefwet Euthanasie met collega's van VVD en PvdA. Sinds 2003 is hij bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis. De Eerste Kamer vergadert één dag per week en daarom blijft de D66'er naast senator bestuursvoorzitter van Menzis. Van Boxtel wil zijn ervaring in het bedrijfsleven en bij de overheid gebruiken om te werken aan een sterker Nederland: "Ik ben erg blij met de steun van de leden en wil met een eensgezinde D66-fractie vanuit de Eerste Kamer werken aan het herstel van onze overheidsfinanciën en een opschoning van ons bestuur."

Één keuze

Partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven denkt dat D66 met Van Boxtel kan groeien in de Eerste Kamer. D66 bezet nu twee van de 75 zetels, maar mikt op een verdriedubbeling bij de verkiezingen. De afgelopen jaren groeide D66 van één naar drie zetels in het Europees Parlement en van drie naar tien zetels in de Tweede Kamer. Van Engelshoven: "Met een hervormingsgezinde lijsttrekker als Van Boxtel krijgen VVD en CDA op de ene flank en de PvdA op de andere flank een zware dobber aan D66. Mensen die onze economie wèl willen hervormen en die genoeg hebben van de nostalgische stilstand van vandaag, hebben maar één keuze op 2 maart: D66."

Alle leden

Binnen D66 kunnen alle leden zich kandideren voor politieke functies en hebben alle leden een gelijke stem. Van Boxtel versloeg in de lijsttrekkerstrijd Joris Backer, directeur Juridische Zaken van Schiphol en schrijver van het D66-verkiezingsprogramma in 2006 en 2010.