D66

zaterdag 6 november 2010

Van Engelshoven opnieuw voorzitter D66

Ingrid van Engelshoven is herkozen als voorzitter van het partijbestuur van D66. Van Engelshoven was al sinds 2007 voorzitter van de partij. In het dagelijks leven is Van Engelshoven wethouder Onderwijs in Den Haag. De partijvoorzitter roept het kabinet op een wet in te dienen om de financiën van politieke partijen transparant te maken.

Financiële transparantie

Oud-minister Ter Horst (PvdA, Binnenlandse Zaken) werkte drie jaar aan een wet om de financiële transparantie van politieke partijen te verbeteren, maar schrok er uiteindelijk voor terug om de wet in te dienen. Van Engelshoven roept daarom op tot daden van de nieuwe minister. "Politieke partijen moeten zich publiekelijk verantwoorden: door wie ze worden gefinancierd? Nederland is ongeveer het enige EU-land waar niet alle giften aan politieke partijen openbaar gemaakt worden. Ik vraag de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken met wetgeving te komen om de financiën van politieke partijen transparant te maken. Op dit punt ligt er geen blokkade in het gedoogakkoord en ik kan me toch moeilijk voorstellen dat CDA en VVD er tegen zijn. Het voorstel ligt er al. Dien het in!"

Basiskamp

Van Engelshoven is tevreden over de groei van D66 de afgelopen jaren, maar formuleert direct nieuwe ambities: "We hebben 3 vertegenwoordigers in het Europees Parlement, meer dan 500 raadsleden, meer dan 100 wethouders en 10 Tweede Kamerleden. We hebben ons basiskamp bereikt. Het mooiste ligt nog voor ons. We maken ons op voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart. De landelijke impact zal zeldzaam groot zijn. Een sterk D66 is ook nodig: de provincies moeten beperken tot hun kerntaken."

Echte liberalen

Met de komst van Rutte-Verhagen laat de VVD zich gedogen door een uiterst-conservatieve en een orthodox-christelijke partij. Dat was in het regeerakkoord terug te zien. Stilstand op de arbeidsmarkt, woningmarkt en zelfs liberale thema's als de koopzondag en medisch ethische kwesties komen in het geding. "Echte liberalen horen bij D66. Er is weinig zó liberaal als investeren in de eigen kracht van mensen. Dat begint bij onderwijs, Rutte-Verhagen bezuinigt daarop en zet daarmee onze kinderen op achterstand," aldus Van Engelshoven.