Ingezonden persbericht


Persbericht woensdag 27 oktober 2010

LUX viert 10-jarig jubileum met Rutger Hauer

Rutger Hauer is in het weekend van 6 en 7 november eregast van LUX tijdens de viering van haar 10-jarig bestaan. Deze grootste internationale filmster van Nederlandse bodem bezoekt het Nijmeegse arthouse voor een uniek retrospectief van zijn oeuvre. Dit tweedaagse filmfestijn wordt omlijst door een bruisend programma dat onderdeel uitmaakt van het jubileumfeest van het Mariënburgkwartier, een exemplarisch staaltje van binnenstadsontwikkeling. Ook arthouse LUX is hier een schoolvoorbeeld van. Het hele programma is gratis toegankelijk.

Rutger Hauer is zonder twijfel de meest succesvolle acteur die ons land rijk is met een indrukwekkende acteercarrière van meer dan 40 jaar. Hij is onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse film- en televisiegeschiedenis dankzij de televisieserie Floris en films als Turks Fruit, Soldaat van Oranje en Spetters. In Hollywood brak hij definitief door met Blade Runner. Sindsdien heeft Hauer internationaal behoorlijk aan de weg getimmerd en zich ontwikkeld tot een bijzondere, eigenzinnige acteur en regisseur. Hij verscheen in grote actiefilms als Wedlock, The Hitcher en Blind Fury, speelde ingetogen in The Legend of the Holy Drinker en nam kleine bijzondere rollen voor zijn rekening in het regiedebuut van George Clooney Confessions of a Dangerous Mind, Sin City van Robert Rodriguez, en Batman Begins van Christoffer Nolan. Na zijn regiedebuut van de korte film The Room (2001), heeft Hauer zich gefocust op dit genre. Dit door o.a. het opzetten van het 'I've Seen Films International Film Festival' voor de korte film in Milaan en de 'Rutger Hauer Filmfactory' voor jonge filmmakers in Rotterdam.

Hauer is één van de weinige internationaal succesvolle acteurs, wiens werk wordt geprezen door zowel fans van actiefilms als liefhebbers van arthousefilms.

Retrospectief Rutger Hauer

LUX ontvangt Rutger Hauer 6 & 7 november voor bijzondere filmvertoningen, een masterclass acteurregie voor jonge filmmakers, Meet & Greets, live interviews en meer. Het hele weekend vertoont LUX in 6 filmzalen van 12.00 tot 00.00 uur werk van en met Rutger Hauer. Het retrospectief kijkt terug en vooruit op zijn oeuvre. Er zijn ook films te zien die nog nooit in Nederland vertoond werden, zoals Magic Flute Diaries, Spoon, The Rapsody, The Mill and the Cross en Happiness Runs. Zeer bijzonder is de besloten voorvertoning van de nieuwste film van Paula van der Oest: Black Butterflies over het leven van de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker, met ook Carice van Houten en Liam Cunningham, die in het voorjaar van 2011 uitkomt.

LUX 10 jaar

Aanleiding voor het retrospectief is het 10-jarig jubileum van LUX. 10 jaar geleden opende Catherine Deneuve het Nijmeegse arthouse. Daarmee werd de Keizerstad residentie van het grootste arthouse van Europa met zo'n 230.000 bezoekers per jaar. Naast zes filmzalen met de mooiste, meest verrassende en belangrijkste films die in Nederland te zien zijn, biedt LUX een uitgebalanceerd programma van vlakkevloertheater, dans, muziek, spraakmakende debatten, festivals en events. Binnenkort opent LUX haar nieuwe vestiging VillaLUX, een nieuw hedendaags en intiem premièretheater met 2 filmzalen dat zich richt op de parteltjes van de arthouse.

Overig jubileumprogramma

Naast het retrospectief van Rutger Hauer is er op zaterdag 6 en zondag 7 november in LUX van alles te doen. Live muziek, theatrale acts, zingende bediening, borrels en een groot dansfeest. Ook in de Marikenstraat, het Regionaal Archief en de Mariënburgbibliotheek die samen met LUX het Mariënburgkwartier vormen, is het deze twee dagen feest. Met het Mariënburgproject kreeg de Nijmeegse binnenstad 10 jaar geleden een nieuw stuk stadshart en looproute door het centrum. Het project, waarvan het Masterplan werd gemaakt door Sjoerd Soeters, bestond uit een geheel nieuwe winkelstraat (Marikenstraat), 74 appartementen en een cultureel kwartier. Het culturele kwartier is ontworpen door Jos van Eldonk en concentreert zich rondom de Mariënburgkapel.

Het jubileumprogramma van LUX is te vinden op www.lux-nijmegen.nl. Het programma, het blokkenschema en de catalogus van het retrospectief zijn vanaf 1 november te downloaden op de website. Vanaf 5 november zijn ze verkrijgbaar in LUX. Het gezamenlijke jubileumprogramma van het Mariënburgkwartier is te vinden op www.nijmegen.nl/10jaar.

Reserveren

HHHet gehele programma is gratis toegankelijk. Voor het retrospectief van Rutger Hauer zijn gratis kaarten af te halen bij de kassa van LUX op 6 en 7 november. Reserveren kan van 2 t/m 4 november. Voor de dagverkoop in het weekend houden we minimaal 50% van alle stoelen vrij.

Bijlage: programma-overzicht jubileum LUX 6 & 7 november & foto Rutger Hauer (© The RutgerHauerFilmfactory: Naamsvermelding verplicht!)

Programma 10-jarig Jubileum in LUX 6 & 7 november

Zaterdag 6 november


12.00 - 00.00 Retrospectief Rutger Hauer:

De hele dag zijn er in 6 zalen films, documentaires, korte films & televisieseries te zien met en van deze markante acteur/regisseur. De entree is gratis toegankelijk. Daarnaast geeft Rutger Hauer masterclasses voor jong talent . Onder voorbehoud zijn er rode-loper-première(s) en Meet & Greets. - Alle zalen van LUX


15.00 - 16.00Sophia Maria (2 x korte spannende dansvoorstelling) - Café LUX


16.00 - 18.00Trio van Zanden (jazzy trio loves funky music) - Café LUX


18.30 - 22.00 Zingende bediening door Kunstminnen - Café-restaurant LUX


20.45 - 21.30Convoi Exceptionel (bekend van Oerol en de Parade) - Bij kassa of in de poort


22.00 - 01.00Radio Barkas (rauwe rhytm & blues tot schuimende surf, zwoele calypso en absurde exotique) - Café LUX


22.00 - 02.00Swoolish (oude cool- en latinjazz, rhytm & blues, bossa nova, swing, mambo en oude filmmuziek in woonkamersfeer) - Benedenbar LUX


22.00 - 03.30Dansfeest met Miriam & Eefke en meer! (oude en nieuwe hits, disco, funk en soul) - Zaal 7 LUX

Zondag 7 november


12.00 - 0.00Retrospectief Rutger Hauer. De hele dag zijn er in 6 zalen gratis films, documentaires, korte films & televisieseries te zien met en van deze markante acteur/regisseur. De entree is gratis toegankelijk. Daarnaast is - als de jonge makers toestemming geven - een aantal resultaten van de masterclasses te zien op het witte doek. En wie weet vindt er een rode- loper-première plaats - alle zalen LUX


15.30 - 17.00Welkom Rutger Hauer door burgemeester Thom de Graaf (voor genodigden en pers) - zaal 7


17.00 -18.00 Live interview Bor Beekman met Rutger Hauer - live in Zaal 6 en ook op het scherm te volgen in alle filmzalen LUX.

Reserveren: het gehele programma is gratis toegankelijk. Voor het retrospectief van Rutger Hauer zijn gratis kaarten af te halen bij de kassa van LUX op 6 en 7 november. Reserveren kan van 2 t/m 4 november. Voor de dagverkoop in het weekend houden we minimaal 50% van alle stoelen vrij.

Verdere en preciezere informatie vind je op www.lux-nijmegen.nl, in de speciale catalogus en het blokkenschema. Beide staan vanaf 1 november op de website en zijn vanaf 5 november verkrijgbaar in LUX. Het gehele jubileumprogramma staat vanaf 24 oktober op www.nijmegen.nl/10jaar.

De viering van 10 jaar Mariënburg wordt mede mogelijk gemaakt door MN Services, Syntrus Achmea Vastgoed en Generali.

Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden