Ingezonden persbericht



Amsterdam, 27 oktober 2010

Upload Cinema in drie musea tijdens Museumnacht

Upload Cinema zal tijdens de Amsterdamse Museumnacht op 6 november aanwezig zijn in het Van Gogh Museum, FOAM Fotografiemuseum en EYE Film Instituut met een doorlopende vertoning van het nieuwe programma 'Net Echt'. Deze voorstelling laat aan de hand van een selectie opmerkelijke webvideo's zien hoe werkelijkheid en illusie op verrassende wijze door elkaar heen lopen en vaak niet van elkaar te onderscheiden zijn. Van hoaxes, mockumentaries en optisch bedrog tot ongelooflijke realiteit en geloofwaardige fictie: wat echt lijkt is fake en omgekeerd.

Upload Cinema werkt voor 'Net Echt' samen met de genoemde musea in het kader van de tentoonstelling 'Illusie en werkelijkheid. Naturalistische schilderijen, fotografie en film 1875-1918' en doet mee aan het artistieke platform dat door deze drie musea gelanceerd is, ook 'Net Echt' genaamd. De samenwerking biedt het publiek een unieke kans om een ingezonden webfilm in een beroemd museum vertoond te krijgen.

De première van 'Net Echt' vindt zoals gebruikelijk plaats op de eerste maandag van de maand, 1 november, in de 15 filmtheaters die zich inmiddels bij Upload Cinema hebben aangesloten; vanaf 1 november horen daar ook LantarenVenster in Rotterdam en Filmtheater Hilversum bij. Gastcuratoren zijn de online influentials van First, een bureau dat online conversaties over merken, producten en campagnes op gang brengt via een netwerk van personen naar wie op internet geluisterd wordt.

De programma's van Upload Cinema komen altijd tot stand uit webfilms die door het publiek zijn ingezonden. De deadline voor het programma van 1 november is inmiddels verstreken, maar het publiek krijgt tot en met 18 november een extra kans om webfilms in te sturen die bij het thema passen, door de weblinks te e-mailen naar info@net-echt.info. De leukste of meest opmerkelijke inzendingen worden online gepost op het blog van www.net-echt.info en betrokken in een speciale voorstelling in het Van Gogh Museum op 19 november, met een presentatie door Upload Cinema-oprichters Dagan Cohen en Barbara de Wijn. Op 26 november wordt deze voorstelling nogmaals vertoond in het FOAM Fotografiemuseum.

Kijk voor meer informatie en een overzicht van de Upload Cinema-voorstellingen op www.uploadcinema.net

Over Upload Cinema

Elke eerste maandag van de maand presenteert Upload Cinema een programma vol inspirerende en vermakelijke internetfilmpjes in filmtheaters en op bijzondere locaties. Elke maand is er een nieuw thema. Het publiek stuurt films in; een redactieteam selecteert de beste en stelt daar een programma van samen van circa anderhalf uur. Upload Cinema won nationale en internationale prijzen voor de 'cross over' tussen bioscoop en internet, waaronder een ADCN Lamp, een SpinAward, twee Esprix, een Zilveren Leeuw in Cannes, een Eurobest, een London International Award en de Van Speijk Innovatieprijs.

Een klein tipje van de sluier: onderstaande 4 video's zitten in het programma.

Augmented Hyperreality

http://www.youtube.com/watch?v=fSfKlCmYcLc

BMX Downhill Rotterdam

http://www.youtube.com/watch?v=6PjSDyYKAx0

Crazy Cube Illusion

http://www.youtube.com/watch?v=skotd6g7etU

Fake Mini Viral

http://www.youtube.com/watch?v=8HUmrDa5PPE

Noot voor redacties

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht