Waar gaat het heen met onze democratie?

04/11/2010 11:28

Duitsland Instituut Amsterdam

AMSTERDAM 4 november 2010 - 'Is onze democratie op drift? Uitdagingen voor de partijendemocratie' is het onderwerp van de 11e Nederlands-Duitse Conferentie (NDC) die op 8 en 9 november in Den Haag plaatsvindt. De conferentie wordt geopend door staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen en de Duitse staatsminister voor Buitenlandse Zaken Werner Hoyer.

Tijdens deze Nederlands-Duitse dialoog ontmoeten prominenten uit politiek, bedrijfsleven, wetenschap, cultuur en overheid elkaar, worden problemen ter discussie gesteld en wordt er gemeenschappelijk gezocht naar oplossingen. Dit is waar de NDC sinds haar oprichting in 1994 voor staat, versterking van de bilaterale betrekkingen en bijdragen aan de verbetering van de kennis over en weer van politiek-maatschappelijke ontwikkelingen.

De Nederlandse en Duitse voorzitters van de stuurgroepen, respectievelijk de heer Bernard Wientjes, voorzitter VNO-NCW en Rita Süssmuth, voorzitter van de Bondsdag b.d. hebben experts uit Nederland en Duitsland uitgenodigd om in discussie te gaan over de actuele ontwikkelingen die onze op politieke partijen gestoelde representatieve democratieën op het moment in beide landen doormaken. Deze zijn vergelijkbaar, maar door verschillen in het electorale systeem, het partijensysteem en de media toch ook anders. Door de toegenomen volatiliteit van de kiezer en het tanende vermogen van politieke partijen om de kiezer aan zich te binden, krijgen nieuwe politici de gelegenheid de politieke arena met succes te betreden. De versnippering van het politieke landschap maakt het vormen van stabiele regeringscoalities bovendien steeds complexer.





http://www.duitslandinstituut.nl/index.php?go=home.showPages&pagenr=184&pid=184&