Gemeente Gaasterlân-Sleat


Militaire oefening

militairen op oefening

Van 8 t/m 12 november vindt er een militaire oefening plaats van de Koninklijke Landmacht, waarbij ook Gaasterlân-Sleat onderdeel is van de regio die men voor de oefening gebruikt. De oefening vindt plaats in de strook tussen Steenwijk, Wolvega, Heerenveen, Joure, Woudsend, Bolsward, Zurich en Den Oever en aan de andere kant van het IJsselmeer.

Het doel van de oefening is het oefenen van functionele werkzaamheden. Bij de oefening zijn 130 militairen betrokken en 13 wielvoertuigen. De groep verplaatst zich te voet en per voertuig. Er wordt geen munitie gebruikt. De militairen hebben wel wapens bij zich, maar men gebruikt dus geen munitie. De tweede overnachting van de groep is in onze gemeente, namelijk in Harich.

Voor deze oefening wordt in principe alleen gebruik gemaakt van openbare wegen, paden en terreinen. Indien niet openbare wegen, paden en terreinen gebruikt moeten worden, moet men vooraf toestemming vragen aan de eigenaar of beheerder van het terrein. De oefenende militairen doen er alles aan om overlast, schade aan de bermen en hinder aan derden te voorkomen. Ontstaat er ondanks de voorzorgsmaatregelen toch schade door de oefening, kunt u dit melden aan het Ministerie van Defensie, CDC/JDV/Sectie Claims, Postbus 20703, 2500 ES Den Haag, telefoon (070) 339 67 01. Voor eventuele klachten over deze oefening kunt u contact opnemen met het Regionaal Militair Commando Noord, ritmeester J.G.W. Hodenius, (0521) 34 78 36.