Trots op Nederland

Nieuws

08 nov 2010 | Gouda heeft waarschuwing op zak!

Dhr. van Heijningen, Lid Gedeputeerde Staten (VVD) heeft op 27 oktober overleg gevoerd met de Goudse wethouder van Financiën, dhr. van den Akker, over de financiële positie van onze gemeente. Het ging met name over de tekorten in de begroting en de meerjarenraming, ons weerstandsvermogen, het onderhoud van kapitaalgoederen en de ontwikkelingen in de grondexploitatie. Dhr. van Heijningen is tot de conclusie gekomen dat, als er geen aanvullende maatregelen worden genomen, hij Gedeputeerde Staten zal moeten voorstellen om gemeente Gouda voor 2011 onder preventief toezicht te plaatsen.

De Goudse gemeenteraad heeft op 27 oktober ook gesproken met de Goudse wethouder Financiën. In dit gesprek heeft D66 technische vragen gesteld ter voorbereiding op de bespreking van de raadsprogramma's. Één van de technische vragen was: "Er is nu geen sluitend meerjarenperspectief. Wat betekent dat voor het toezicht van de provincie, ook in relatie tot de komende ARHI-procedure?" De wethouder heeft toen verzuimd te melden dat hij al in gesprek was met een lid Gedepureerde Staten, dhr. van Heijningen.

Bas Driesen, fractievoorzitter Trots op Nederland: "Het gehele "begroting 2011"-proces wordt met een zware overrompelingstrategie doorgedrukt, maar het gehele document is zwak tot zeer zwak financieel onderbouwd."

De fractie van Trots op Nederland is, na de raadsvergadering van afgelopen week, overtuigd dat de raad door het college niet serieus genomen wordt. De wethouder Financiën, die door de provincie op het matje is geroepen, heeft de raad onvoldoende voorgelicht. Als beginnende raadsleden, die nog minder goed ingevoerd zijn in het begrotingsproces van de gemeente, nu al zo makkelijk door delen van de begroting heen konden prikken, moeten wij toch concluderen dat de wethouder en het College maar een heel beperkt inzicht in financiën hebben.
Een week voor de vaststelling van de begroting komt er dan een erratum, waar wel aanvullende cijfers worden genoemd, maar waarvoor geen enkele onderbouwing wordt gegeven. Het wordt afgedaan met het excuus dat er te weinig tijd was.

De fractie van Trots op Nederland ging ervan uit dat het College al ruim een half jaar aan het werk is. Begin van het jaar is er al een masterplan voor bezuinigingen gepresenteerd door het oude college. Het zou treurig zijn als het College nog steeds niet (in concept) beschikt over behoorlijk ver uitgewerkte plannen hoe de bezuinigingsdoelstelling voor 2011 en volgende jaren kan worden gehaald. Mogelijk zijn er nog geen definitieve keuzes gemaakt. Maar de gepresenteerde cijfers komen niet uit de lucht vallen en zullen (hopelijk) toch ergens op zijn gebaseerd.

Los van politieke standpunten wil de fractie van Trots op Nederland graag haar mening vormen op basis van cijfers die een zo goed mogelijk beeld geven. Dat wordt volledig onmogelijk gemaakt door het huidige College. Het lijkt er op dat ze onder de tafel toe werken naar het bankroet van Gouda om daarna het excuus te hanteren dat ook de gemeenteraad dit niet heeft zien aankomen.
Wat jammer dat gemeentebestuurders juridisch niet verantwoordelijk zijn voor het beleid en de fouten die ze maken. Zou een ondernemer dit doen dan gaat deze failliet en is hij alles kwijt. Een gemeentebestuurder die zoiets doet krijgt wachtgeld, soms een extra beloning en krijg (via zijn vriendjes) snel weer een nieuwe (politieke) functie aangeboden.