Universiteit van Tilburg

Persbericht 8 november 2010

Scriptie over Muskens' voorstel te bidden tot Allah wint Bisschop Ernst Thesisprijs

`De katholieke kerk zou hem dankbaar moeten zijn', aldus de conclusie van Marieke Boerefijn, die onderzoek deed naar het controversiële voorstel van bisschop Muskens aan katholieken om God voortaan aan te spreken met `Allah'. Boerefijn won met haar afstudeerscriptie de Bisschop Ernst Thesisprijs 2008-2009 van 500 euro, die jaarlijks door het departement religiewetenschappen van de UvT wordt uitgereikt.

In haar scriptie Woordvoerder in Gods naam. Bisschop Muskens van Breda en zijn dialoog en confrontatie met moslims belicht Boerefijn (religiewetenschappen, Universiteit van Tilburg) de verschillende motieven hoe Muskens tot deze uitspraak kwam. Muskens is zijn gehele religieuze leven geïnspireerd door het Tweede Vaticaanse Concilie, en vooral de verklaring van de Nostra Aetate, waarin de kerk erkent dat ook andere godsdiensten wegen naar dezelfde waarheid kunnen zijn. Voor Muskens een reden om, zijn katholieke achtergrond niet loochenend, de dialoog aan te gaan met moslims.

Daarnaast is Muskens een `mediabisschop'. Boerefijn, werkzaam als radio- en televisieverslaggever voor Omroep Brabant, beschrijft Muskens als iemand met een feilloos gevoel voor pr, die weet hoe de gevoelige snaar te raken. Toch is het niet scoren om het scoren: de drijfveer is een humanistische boodschap van wederzijds respect - hoewel Boerefijn stelt dat precies die boodschap in deze tijd van polarisatie juist controversieel kan zijn.

Volgens de jury van de Bisschop Ernst Thesisprijs voldoet de thesis aan de drie criteria om voor de prijs in aanmerking te komen: wetenschappelijk gehalte, actualiteitswaarde en continuïteit en vernieuwing van de religiewetenschappen en theologie. De scriptie levert vooral een bijdrage aan de actuele discussie over de interreligieuze dialoog.