Socialistische Partij

Geen bezuiniging op preventie fietsdiefstal


08-11-2010 * De SP wil dat de gemeente niet bezuinigt op het graveren van fietsen voor diefstalpreventie. Dat graveren wordt gedaan door het Fietsdepot, de voormalige AFAC, en heeft er mede voor gezorgd dat de fietsdiefstal in Amsterdam de afgelopen jaren is gehalveerd. SP-raadslid Remine Alberts: "Dat is een fantastisch resultaat, dat moeten we niet nu met een relatief kleine bezuiniging de prullenbak in schuiven." Sinds 2001 is Amsterdam landelijk het voorbeeld voor de strijd tegen fietsendiefstal. De Tweede Kamer nam toen een motie aan van SP-er Harry van Bommel om in Amsterdam aan de slag te gaan met een antidiefstalchip en graveeracties. Naar dit Amsterdamse voorbeeld is in veel andere steden ook de aanpak van fietsendiefstal verbeterd. Alberts: "Amsterdam is het voorbeeld voor andere steden hoe fietsdiefstal aangepakt moet worden."

Jaarlijks worden er zo'n 50.000 stadsfietsen in Amsterdam gestolen. Dat is 8 procent van het totaal aantal fietsen. Het Fietsdepot heeft ervoor gezorgd dat fietsdiefstal de afgelopen jaren sterk is gedaald. Het risico dat je fiets gestolen wordt is gedaald van 16 procent in 2001 naar 8 procent in 2008. De doelstelling voor 2010 is 6 procent. Het graveren werkt preventief, maar de fietsen zijn na diefstal ook makkelijker op te sporen. Bij het Fietsdepot werken zo'n zeventig mensen onder begeleiding in een beschermde omgeving. Door hun activiteiten en de begeleiding kunnen deze mensen zich op een positieve manier ontwikkelen. Een bezuiniging is dus niet alleen slecht voor diefstalpreventie, maar raakt ook de sociale taak van het Fietsdepot.

De SP wil daarom dat de relatief kleine bezuiniging die de gemeente hier wil doorvoeren, geschrapt wordt. Ook moet de gemeente over het algemeen beter overleggen met 'lijdende voorwerpen' van bezuinigingen zoals het Fietsdepot. Alberts: "Het depot heeft zelf ook ideeën over mogelijke besparingen. Maar daar vraagt nooit iemand naar bij de gemeente. Met een beetje overleg kan deze domme bezuiniging wellicht voorkomen worden en blijft de succesvolle preventie van fietsdiefstal in Amsterdam overeind."