VerkeersInformatieDienst


Aanrijdingen op snelwegen neemt schrikbarend toe

8 november 2010, 11:39
Het aantal voetgangers dat dodelijk is verongelukt op snelwegen is de afgelopen maanden schrikbarend toegenomen. Afgelopen zaterdag werd een 19-jarige vrouw op de A6 vlakbij de Ketelbrug dodelijk aangereden toen zij op de snelweg liep. Begin augustus kwam een 27-jarige man uit Litouwen om het leven toen hij werd aangereden op de A17. Later die maand ging het opnieuw mis op de A17. Eind augustus kwamen daar twee broers om het leven toen ze werden aangereden.

De cijfers van de afgelopen jaren wijzen uit dat er tussen de vijf en de tien voetgangers per jaar worden aangereden op de Nederlandse snelwegen. De stijging van dit jaar met dertien is opmerkelijk. In veel gevallen kon niet worden achterhaald waarom het slachtoffer op de snelweg liep. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is inmiddels een onderzoek begonnen naar alle ongevallen op de snelweg. Daarbij nemen ze de aanrijdingen met voetgangers ook mee in het onderzoek.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) maakt zich ernstige zorgen over de incidenten, vooral over de onverklaarbaarheid. "Er is weinig te zeggen over de toedracht van de aanrijdingen. Dit maakt het gericht aanpakken dus erg lastig. We kunnen er bijvoorbeeld geen actie op loslaten", aldus Michael van der Maas van VVN.

Mocht u bijvoorbeeld zelf te maken krijgen met pech of een ongeval, zorg altijd voor een veiligheidshesje. "Een goedgekeurd veiligheidshesje voldoet aan de Europese EN 471-norm en heeft het CE-keurmerk. Zo'n vestje is geel of oranje en heeft 2 horizontale reflecterende witte strepen. Het is verstandig om voor iedere inzittende een hesje in de auto te hebben. In veel Europese landen is dat verplicht", aldus Pascall Maessen van de VerkeersInformatieDienst (VID). Zorg in ieder geval eerst voor de eigen veiligheid bij incidenten en waarschuw daarna de hulpdiensten.

De VerkeersInformatieDienst (VID) adviseert het volgende:
- Gebruik de vluchtstrook alleen in noodgevallen (dus ook niet stilstaan voor mobiel bellen)

- Parkeer uw voertuig zover mogelijk rechts op de vluchtstrook.
- Zet de knipperlichten van uw voertuig aan.
- U bent verplicht een veiligheidsjasje te dragen
- Plaats de gevarendriehoek op de wettelijke afstand achter uw voertuig.
Op autosnelwegen is dat tenminste 100 meter achter uw voertuig, op overige wegen volstaat 30 meter.

- Na het waarschuwen van de hulpdienst is de meest veilige plaats om te wachten achter de geleiderail/vangrail. Is deze ter plaatse niet aanwezig dan in de berm op een veilige afstand van uw voertuig plaatsnemen.

- Blijf niet in uw voertuig wachten.

- Probeer bij het lopen naar bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde pompstation gebruik te maken van de ruimte achter de geleide-/vangrail. Dit is de meest veilige loopplaats.

- Wees alert en denk om de gevaren bij het gebruik van de vluchtstrook. Als u net bent gestrand en het overige verkeer is nog niet gewaarschuwd, dan raast het verkeer nog langs u met een maximale snelheid van 120 km/uur.

- Is de pech aan uw voertuig hersteld, zorg ervoor dat de vluchtstrook netjes wordt achtergelaten. Uw gevarendriehoek weer terug in uw voertuig.