Provincie Antwerpen


Provincie Antwerpen helpt speur- ratten verder te speuren naar mijnen en tbc

Ratten als mijnenvegers: Antwerps succesverhaal heeft nood aan uitbreiding

Het opsporen van landmijnen is niet langer alleen maar een specialisatie van defensie. Van 10 tot 14 november brengt gedeputeerde Inga Verhaert in Tanzania een bezoek aan het trainings-en onderzoekscentrum van APOPO. Dat Antwerpse bedrijf oogst wereldwijd succes met een technologie die ratten inzet om mijnen op te sporen en tuberculose te detecteren. Mede met de steun van de provincie Antwerpen zal APOPO weldra haar actieterrein uitbreiden naar Angola, Congo, Thailand en Colombia.

"Landmijnen én tbc raken de meest kwetsbare mensen en gemeenschappen in het zuiden en zorgen voor een ernstige belemmering van de ontwikkeling van een regio. Het provinciebestuur is dan ook verheugd dat het de verdere uitbreiding van dit bijzondere initiatief mee kan garanderen", aldus gedeputeerde voor Noord-Zuidbeleid Inga Verhaert.

De rat als snelle mijnenveger
Vanuit een trainings-en onderzoekscentrum in Tanzania leidt APOPO ratten en hun lokale trainers op om hen daarna uit te sturen naar gebieden waar hun hulp hard nodig is. Zo werken de ratten momenteel in Mozambique waar ze de hele Gaza-provincie landmijn-vrij maken tegen 2013. Over de hele wereld doden en verminken landmijnen zonder onderscheid. Elk jaar worden wereldwijd meer dan 15000 mensen het slachtoffer van antipersoonsmijnen.

Ratten spelen een almaar sterkere rol in de opsporing van landmijnen omdat ze veel goedkoper en lichter zijn dan honden. De Afrikaanse Hamsterratten die APOPO africht werken heel snel. Zij doorzoeken op een uur tijd een zone waar een mens 4 dagen over zou doen ! Ondertussen zijn er al 33 rattenteams actief vanuit het opleidingscentrum in Tanzania. Om de techniek ook te kunnen toepassen in landen zoals Angola, Congo, Thailand en Colombia is training van méér ratten en personeel een noodzaak.

De rat als laborant tegen tbc
In Tanzania sporen ratten, met hun uiterst scherpe reukzin, ook tbc-patienten op in lokale ziekenhuizen. De combinatie van tbc en hiv/aids is elk jaar verantwoordelijk voor meer dan 1,5 miljoen doden en de WGO voorspelt een stijging van 400 % van het aantal tbc-gevallen tegen 2015. Vooral in Afrika. Een snelle diagnose van tbc zou deze curve kunnen ombuigen.

Ook daar biedt APOPO een antwoord: 1 rat kan 140 stalen analyseren in een kwartier, terwijl 8 laboranten daar normaal een volle dag voor nodig hebben! Sinds 2008 hebben de ratten reeds meer dan 1000 tbc-patiënten geïdentificeerd. Antwerpse expertise voor levensreddende technologie De ngo APOPO combineert academische kennis 'van bij ons', (met wortels in oa de Universiteit Antwerpen), en lokaal opgebouwde know-how. Voor de verdere uitbreiding van haar activiteiten heeft de ngo Apopo financiële en structurele steun nodig. Provincie Antwerpen helpt
Gedeputeerde Inga Verhaert: " We moeten ervoor zorgen dat het 'Centre of Excellence' in Morogoro inTanzania verder kan uitbreiden. Alleen zo kan dit sterke project haar trainings- en onderzoeksprogramma blijven uitbouwen. Het provinciebestuur ondersteunt hiermee wetenschappelijk onderzoek voor humanitaire doeleinden én bevordert lokale tewerkstelling en opleiding. Op 11 november tekenen we de overeenkomst, die garandeert een langdurige samenwerking tussen Apopo en de provincie Antwerpen, met voor 2011 een subsidie van 50.000 euro".