Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

9 november 2010

ISSO-publicatie 17 'Kwaliteitseisen voor luchtkanaalsystemen in woning- en utiliteitsbouw' is herzien

De nieuwe versie van ISSO-publicatie 17 is verschenen. ISSO-publicatie 17 is basisgereedschap voor het ontwerpen van alle klimaatinstallaties waar lucht mechanisch wordt toegevoerd en afgevoerd. Met de luchtkanaalberekening wordt het drukverlies van het kanalensysteem berekend om daarmee de opvoerhoogte van de ventilator te bepalen. Ook wordt met de luchtkanaalberekening de drukverliezen over de inregelkleppen bepaald. Deze gegevens zijn nodig bij het inregelen van de ontwerp volumestromen. ISSO- publicatie 17 behandelt ook de berekening van het warmteverlies van luchtkanalen. Deze berekeningen zijn nodig om het afkoelen van de lucht tijdens transport te bepalen en het voorkomen van condens op het isolatieoppervlak. Tevens worden er kwaliteitseisen gegeven voor materialen en montagetechnieken van luchtkanalen en isolatie. Deze publicatie is een herziene versie van de in 1993 uitgegeven gelijknamige publicatie. Het belangrijkste verschil met de oude publicatie is de aansluiting op Europese normen en enige aanpassingen in het licht van de huidige inzichten en kennis.

In deze publicatie wordt in principe uitgegaan van hulpstukken volgens LUKA. Voor deze gestandaardiseerde hulpstukken met een ronde en rechthoekige doorsnede worden weerstandscoëfficiënten gegeven. Voor zover hulpstukken niet zijn gestandaardiseerd is uitgegaan van een aantal door de kontaktgroep gekozen hulpstukken.

In verband met het gebruik van computers voor het uitvoeren van drukverliesberekeningen en een eenduidige interpretatie zijn zowel de natuurkundige eigenschappen van lucht als de weerstandscoëfficiënten van hulpstukken in formulevorm gegeven. Voor handberekeningen zijn de weerstandscoëfficiënten in tabelvorm gepresenteerd.

Het is wenselijk om het kanalenontwerp binnen de gestelde randvoorwaarden te optimaliseren, zodanig dat de som van de kosten voor afschrijving, onderhoud en energie een minimum bereikt. De problematiek van het optimaliseren komt in deze publicatie aan de orde. Aan de hand van uitgewerkte rekenvoorbeelden van een kanalensysteem in de utiliteits- en woningbouw wordt de drukverliesberekening stap voor stap toegelicht, evenals de berekening van het optredende lekverlies.

Verder wordt in deze publicatie aandacht besteed aan een gestandaardiseerde berekeningsmethode voor de thermische isolatie van metalen luchtkanalen in gebouwen. De onderliggende berekeningsgrondslagen zijn voor de stationaire situatie uitgewerkt voor ronde kanalen. De keuze van de isolatiedikte kan, afhankelijk van de situatie, worden bepaald op grond van de volgende in tabelvorm uitgewerkte criteria:
* het voorkomen van oppervlaktecondensatie
* het toelaatbare energieverlies per m kanaal
* de toelaatbare opwarming/afkoeling in het kanalensysteem
* economissche afweging op basis van minimale jaarlijkse kosten.

ISSO- publicatie 17 kost ¤ 160, - en is te bestellen via de IISSO- winkel op www.isso.nl. In de online bibliotheek, ISSO- digitaal is er een digitale versie van deze publicatie beschikbaar. Meer informatie over de digitale versie van ISSO- publicatie 17 is terug te vinden op onze website.


Noot voor redacties