Herfststorm nadert

09/11/2010 12:00

Infoplaza B.V.

Vrijdag, en mogelijk ook donderdagavond, gaat het stormen aldus Marco Verhoef van Weerplaza. Het wordt de eerste echte herfststorm van dit seizoen. De meeste wind waait vrijdag overdag. Er is zelfs een kleine kans dat de storm uitgroeit tot een zware westerstorm, 10 Bft.

Nu is het nog grijs en kil, met landinwaarts niet al te veel wind; geen klassieke herfst. Stilte voor de storm, want donderdag en vrijdag gaat het spoken. Die storm komt er dus letterlijk.

De weerkaarten spreken duidelijke taal. Een lagedrukgebied trekt in de loop van donderdag van ver op de oceaan naar het oosten en komt laat op de dag in de buurt van Schotland aan. In de loop van de dag diept het systeem verder uit, zodat de druk in de kern daalt tot rond de 950hPa. Het wordt een heuse stormdepressie, mede doordat er ook hoog in de lucht veel wind staat. Het fenomeen, bekend als de straalstroom (een gebied met veel wind op grote hoogte), heeft een gunstige uitwerking op de ontwikkeling van het lagedrukgebied. In eerste instantie neemt de wind vooral op de Britse Eilanden flink toe, maar in de loop van donderdag moet ook een groot gebied rond de Noordzee er aan geloven.

Donderdag komt de wind in de zuidhoek en neemt gestaag in kracht toe. In de middag halen we een krachtige tot harde wind, kracht 6 tot 7 langs de kust. In de avond neemt de wind alleen nog maar verder toe en wordt stormachtig. Omdat de wind heel lang zuidelijk is, waait de wind dus evenwijdig aan de kustlijn. Het is daarom de vraag of we op het strand ook echt een storm gaan halen. De windkracht 9 wordt in elk geval wel op zee gehaald en mogelijk krijgen de kop van Noord-Holland en Texel een flinke veeg mee.

Als in de late avond de wind even iets afneemt, zou je zeggen dat de storm voorbij is. Maar niets is minder waar. De verantwoordelijke depressie trekt tergend langzaam naar Denemarken en in de loop van de nacht naar vrijdag trekt de wind opnieuw aan. Ditmaal is de richting westelijk, dus merken we het op veel meer plaatsen in het noorden en westen van het land. De kans op een volle storm is groot. Er zijn zelfs weermodellen die voor het noordwesten van het land (lees de westelijke Wadden) met een zware storm, kracht 10 op de proppen komen. Het wordt in elk geval een dag om goed op te passen. Komt het dieper landinwaarts niet tot storm, er kunnen wel zware windstoten voorkomen. Weerplaza houdt het voor u bij op onze waarschuwingspagina (http://weerplaza.nl/waarschuwing/).





http://weerplaza.nl/


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (