D66

dinsdag 9 november 2010

Goedkeuring EU uitgaven alleen met verplichte nationale verklaring

Europarlementariƫr Gerben Jan Gerbrandy wil de lidstaten verplichten om jaarlijks met een verklaring te komen waarin staat dat de Europese subsidies correct zijn besteed. Alleen dan nemen lidstaten hun politieke verantwoordelijkheid.

Dat heeft Gerbrandy gezegd na de presentatie van het jaarverslag over de Europese bestedingen in 2009 van de Europese Rekenkamer. In het jaarverslag wordt de rechtmatigheid van de Europese uitgaven onder de loep genomen.

Vrijwillig

Nederland is nu nog samen met Zweden, Denemarken en het VK de enige lidstaat die op vrijwillige basis een verklaring opstelt over de bestedingen.

Prikkels

Gerbrandy: "80% van EU geld wordt besteed door de lidstaten en daar worden de meeste onregelmatigheden gevonden. Lidstaten worden hierop nauwelijks afgerekend." Volgens Gerbrandy krijgen de lidstaten niet voldoende prikkels om het beter te doen.

"D66 zet hard in op de Nationale Verklaringen. Nu is het moment om te hervormen want het Financieel Reglement wordt herzien, en wij vinden dat die verplichte verklaring daarin moet."

Gijzelen

Gerbrandy stelt voor dat het Europees Parlement geen goedkeuring geeft aan het jaarverslag zo lang de Raad niet akkoord is met invoering van de nationale verklaring. Vorig jaar heeft D66 al aangedrongen op verplichting van de nationale verklaringen.