Raad van State


dinsdag 9 november 2010
9.30 uur
Zitting over de vaststelling door de toenmalige minister van V&W van het tracébesluit A12 Maarsbergen-Veenendaal. Met dit besluit wordt op dit wegvak op zowel op de noordelijke als de zuidelijke rijbaan een aantal zogenoemde plusstroken aangelegd. Hiervoor worden de bestaande rijbanen met ruim twee meter verbreed. Daarnaast worden viaducten vernieuwd, wegen aangepast en faunapassages aangelegd. Dit project maakt deel uit van de zogenoemde 'Spoedaanpak Wegen' die toenmalig minister Eurlings in 2009 lanceerde en waarmee hij dertig hardnekkige knelpunten in het Nederlandse wegennet versneld wilde aanpakken. Een aantal inwoners uit Woudenberg, Renswoude en Veenendaal komt tegen het besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat het besluit ook een verhoging van de geluidsnormen mogelijk maakt voor woningen langs het tracé. Zij vinden dat de minister eerst had moeten kijken of de geluidsbelasting van de weg op de woningen op andere manieren kan worden verminderd. Zij wijzen daarbij op bijvoorbeeld de aanleg van (betere) geluidsschermen of stiller asfalt. Ook de Stichting Wandelplatform-LAW komt tegen het besluit in beroep. Zij zijn het er niet mee eens dat de minister twee ecopassages over de A12 bij Veenendaal alleen voor natuur wil bestemmen, en niet wil openstellen voor wandelaars. Het gaat om een onderdoorgang van het Valleikanaal en om het ecoduct Rumelaar op de oostflank van de Utrechtse Heuvelrug. (zaaknummer 201005121/1) Zitting over de intrekking door het college van burgemeester en wethouders van Noordwijk van de gebruiksvergunning voor hotel De Branding in Noordwijk. Het gemeentebestuur heeft dat besloten omdat uit controles was gebleken dat het hotel niet aan de brandveiligheidseisen kan voldoen. De exploitante was het daar niet mee eens en kwam eerder in beroep bij de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde in februari 2010 dat het gemeentebestuur niet duidelijk heeft gemaakt of de exploitante door middel van een aantal voorwaarden alsnog aan de brandveiligheidseisen kan voldoen, zodat zij het hotel kan voortzetten. Het gemeentebestuur is het niet eens met deze uitspraak en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003443/1)

11.15 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Enschede van het bestemmingsplan 'Velve-Lindenhof 2005 - herziening 4'. Het plan maakt een verbouwing van de Oosterkerk mogelijk voor de huisvesting van ex-drugs- en alcoholverslaafden. De Stichting Wijkraad Velve-Lindenhof en een inwoner van de wijk zijn het niet eens met dit plan en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn bang voor overlast en vinden dat ex-verslaafden niet thuishoren in een jonge wijk met veel scholen en een internaat. In afwachting van de behandeling van hun beroepen, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201007254/2)

11.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Delfzijl heeft verleend voor de bouw van ruim 1.400 woonunits aan de Familie Bronsweg in Wagenborgen. Het zogenoemde Wagenborgen Envilla is een soort hotel waar voor een periode van vijf jaar ruim 1.200 buitenlandse werknemers worden gehuisvest. Zij werken aan de bouw van de energiecentrale van Nuon in de Eemshaven. Omdat het bestemmingsplan het project niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur voor een periode van vijf jaar een vrijstelling voor het bouwplan verleend. Een inwoonster uit Wagenborgen is het niet eens met het bouwplan en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij is er niet van overtuigd dat Wagenborgen Envilla er maar voor vijf jaar staat. De rechtbank in Groningen verklaarde een eerder beroep van de vrouw ongegrond. (zaaknummer 201001909/1)

13.00 uur

Zitting over de vaststelling door provinciale staten van Fryslân van het provinciale inpassingsplan 'De Centrale As'. Het plan maakt een nieuwe weg mogelijk van Dokkum tot aan de Wâldwei bij Nijega. De Centrale As wordt aangelegd als een tweebaans snelweg vanaf Dokkum-Zuid tot aan de aansluiting met de Wâldwei / N31. De oostelijke rondweg om Dokkum en de rondweg Garyp worden een eenbaans snelwegen. Met het plan wil de provincie de bereikbaarheid en veiligheid in Noordoost Fryslân verbeteren, omdat de weg om de dorpen heen wordt geleid en verkeer dus niet langer door de dorpen hoeft te rijden. Vereniging It Fryske Gea is het niet eens met het plan van de provincie. De vereniging beschermt en beheert natuur en cultureel erfgoed in de provincie Fryslân en is niet van de noodzaak van de nieuwe weg overtuigd. Bovendien zou de weg te veel schade toebrengen aan de natuur en het landschap. De vereniging pleit voor het zogenoemde 'Groene alternatief', waarbij de bestaande wegen worden aangepast. In afwachting van de behandeling van haar beroep verzoekt de vereniging het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201009220/2)

13.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg heeft verleend voor de bouw van een sportkooi tussen de Dalton-Vatelschool en de Parkweg in Voorburg. Met de sportkooi wordt een multifunctionele sportvoorziening gerealiseerd voor de jeugd in de wijk. Omdat het bestemmingsplan een sportvoorziening op die locatie niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur ook een vrijstelling van het plan verleend. De sportkooi is het resultaat van de door de gemeenteraad georganiseerde wedstrijd: 'doe je ding 2004'. De sportkooi was het winnende idee om de leefbaarheid in de omgeving te verbeteren. Het idee is vervolgens door het gemeentebestuur overgenomen. De sportkooi is tien meter breed en twintig meter lang en wordt overspannen met een nylonnet. Omwonenden zijn het niet eens met het bouwplan, omdat zij vrezen voor geluidsoverlast van sportende jongeren. De rechtbank in Den Haag oordeelde in december 2009 dat het gemeentebestuur in de bezwaarfase opnieuw had moeten beoordelen of de bouw van de sportkooi nog nodig was. Voor de 12- tot 18-jarigen binnen de gemeente was in de tussentijd namelijk ook het Sijtwendepark gekomen waar jongeren buiten kunnen sporten en spelen, aldus de rechtbank. Tegen deze uitspraak komt het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000953/1)

14.30 uur

Zitting over de vaststelling door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat van het tracébesluit Spooruitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad. Het besluit maakt op korte termijn maatregelen mogelijk op het spoortraject Hoofddorp-Diemen. Door ingebruikname van de Hanzelijn in 2012 en de bouw van ruim 50.000 woningen in het gebied, zal het spoorverkeer op dit traject in de toekomst nog drukker worden, aldus de minister. Het besluit maakt de aanleg van een zogenoemde dubbele vorkaansluiting mogelijk ter hoogte van Riekerpolder. Dit zorgt ervoor dat de treinen van spoor kunnen wisselen en er ruimte ontstaat op het traject tussen de Schipholtunnel en Amsterdam Zuid. Verder worden de sporen tussen de Riekerpolder en station Duivendrecht verdubbeld en worden de viaducten bij onder meer de Beethovenstraat, de Europaboulevard en de A10 aangepast. Een aantal woonbootbewoners uit Amsterdam is het hier niet mee eens en komt tegen het besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben vooral bezwaar tegen de aanleg van een bouwweg. Het gaat om een bouwweg die nodig is om een extra spoorbrug over de Amstel aan te leggen. De westzijde van de Amstel is voor bouwverkeer goed te bereiken volgens de minister, maar aan de oostzijde moet een weg worden aangelegd om de bouw mogelijk te maken. De omwonenden vrezen voor stof- en geluidsoverlast, voor een vermindering van hun uitzicht en voor schade aan hun woonboten en tuinen als gevolg van de bouwweg. (zaaknummer 201005925/1)