Ingezonden persbericht


Onder Embargo: vanaf 9 november 7.00 pas beschikbaar

Persbericht: Harde cijfers JOB-monitor over mbo-onderwijs

De JOB-monitor is vandaag uitgekomen. Duizenden studenten hebben deze enquête ingevuld. De monitor staat symbool voor de nodige toenemende openheid binnen het mbo-onderwijs. 151.210 studenten hebben hem ingevuld. De resultaten kunnen inspiratie bieden voor belangrijke veranderingen binnen het onderwijs.

Door een goede samenwerking tussen JOB en de scholen hebben 151.210 studenten van 61 scholen in de JOB-monitor hun mening gegeven. Dit is een enorm hoge respons waardoor we harde cijfers hebben over de tevredenheid. Deze gegevens zijn voor iedereen beschikbaar via onze website. Zo kun je zien wat studenten vinden van een opleidingsrichting op een bepaalde school. Dit kan heel handig zijn als je wilt weten waar je het beste je opleiding kan gaan volgen.

Studenten geven gemiddeld een 6,9 aan hun opleiding en een 6,4 voor hun instelling. Ze zijn over het algemeen tevreden over toetsing, beschikbaarheid van computers, aanleren van competenties, hun stage en veiligheid op school. Dit zijn mooie resultaten. Over het algemeen lijken scholen dus mee te groeien met de veranderingen van deze tijd. Ook blijkt dat 30% actief wil meedenken over hun opleiding. Dit is belangrijk aangezien dit schooljaar op elke instelling een studentenraad actief moet zijn.

Helaas zijn er ook belangrijke punten waarover mbo-studenten ontevreden zijn. Het blijkt dat bij de keuze van een opleiding de voorlichting nog wel eens te wensen overlaat. Deze heeft te vaak het karakter van reclame. Waardoor de student een verkeerd beeld van de opleiding krijgt. Daarnaast geeft een kwart van de studenten aan minder dan 16 uur per week les te krijgen. Dit is veel te weinig voor een voltijd opleiding. Andere aandachtspunten zijn de klachtenbehandeling, rustige zelfstudieruimtes en activiteiten na de les.

"Hopelijk grijpen de scholen de JOB-monitor aan om hun opleiding waar nodig is te verbeteren. JOB zal zo goed als het kan de scholen hierbij stimuleren door projecten op te zetten. Zo zullen we dit jaar praten over een hogere urennorm, voeren we campagne voor studenteninspraak, nemen we de klachtenbehandeling onder de loep en zorgen we voor een betere voorlichting over opleidingen. Kortom werk aan de winkel!" , aldus Ashley Lovers (vicevoorzitter van JOB).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------